Patrick de Melo står framför kameran utanför sin bostad i Backa.
Patrick de Melo är företagare och har använt stöd för nystartsjobb Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio

Bidragsjobb kan leda till fast anställning

Patrick de Melo: Bidragen får vi under en kort period
1:53 min

Fackförbundet fastighet kritiserar anställningsstöd och säger att de kan användas för att pressa priser. Patrick de Melo är egen företagare och menar istället att de kan skapa fasta anställningar.

– Vi konkurrerar ändå på samma villkor. Våra priser beräknas på vanliga vanliga löner. De här bidragen är inte för evigt och fungerar personen som kommer de ändå anställas och då har vi vanliga kostnader, säger Patrick de Melo.

Patrick de Melo driver tillsammans med sin bror en lite transportfirma. Av de sex personer som jobbar i firman är två anställda genom stöd för nystartsjobb. En av de har snart arbetat i företaget i ett år och han kommer fortsätta som fast anställd efter det att stödet slutat komma in från arbetsförmedlingen. Just att de får anställningsstöd menar Patrick är en viktig faktor till att han i förlängningen kan erbjuda fasta tjänster. 

– Hade vi inte haft det här stödet hade förmodligen dessa personerna haft det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Såhär kan vi växa och erbjuda fler jobb till fler människor.

P4 Göteborg har tidigare berättat om att Arbetsmarknadsekonomiska rådet föreslår att man ska sänka lägsta lönen för att få mer folk i arbete. Enligt deras förslag skulle en ingångslön kunna hamna på omkring 15 000 kr före skatt. En sådan lösning tror inte Patrick de Melo på. 

– Jag tror att det hade varit väldigt orättvist gentemot arbetarna. På 15 000 kronor kommer du inte någonstans. Du jobbar hela dagen och har samtidigt inte råd att betala för dina grejer. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".