Vårväderstorget
1 av 2
Fler poliser har skapat trygghet i området kring Vårväderstorget. Foto: Simon Rissvik/SR
Daniel Neck kommunpolis
2 av 2
Daniel Neck är kommunpolis i Västra Hisingen. Foto: Simon Rissvik/SR

Fler poliser har ökat tryggheten i Biskopsgården

1:34 min

Knappt ett år efter dödsskjutningarna på en krog på Vårväderstorget i Göteborg upplever många av de boende i området att det har blivit tryggare på torget, mycket tack vare fler poliser och stadsdelsvärdar i rörelse.

Sedan den 18 mars förra året då två personer dödades och åtta skadades i en skjutning på en krog på Vårväderstorget i Göteborg har polisen haft fler patrulerande i området, något som uppskattas av många jag pratar med på torget.

- Jag vågade inte komma hit på kvällarna, men nu känns det lugnare, säger Mariam, en högstadieelev på en skola i området.

Även stadsdelen har satsat på att synas mer, fler fältarbetare och stadsdelsvärdar i rörelse och aktiva trygghetsvärdar på skolorna i området är några av verktygen man använt för att öka tryggheten. Jahja Zeqiraj (S), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd är nöjd med arbetet:

- Jag är stolt över de resurser vi fått från kommunledningen men också att polisen växlat upp sitt arbete på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid att se i Biskopsgården, säger han.

Från polisens sida vill man nu ha ännu fler patrullerande i Biskopsgården och fler infromationsmöten med boende. Man ska också jobba hårdare mot narkotikaförsäljning och illegala vapen. Detta är ett löfte till invånarna som presenterades vid ett öppet medborgarmöte i Biskopsgården i tisdags.

Daniel Neck är kommunpolis i Västra Hisingen och han är glad att polisens ökade närvaro uppskattas av de boende men tillskriver också de verksamma på torget en viktig roll i trygghetsarbetet:

- Framför allt tycker jag att handlarna och de på krogen har gjort en otrolig insats i att orka driva sin verksamhet vidare. Det har varit otroligt viktigt för de boende i området och för att visa att torget tillhör dem och inte de som gjorde det här bestialiska dådet, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista