Tullverkets beslag av illegala vapen
1 av 2
Många illegala vapen i Sverige kommer från länder på Balkan. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Vapensmuggling
2 av 2
Inrikesminister Anders Ygeman vill se hårdare tag mot vapensmugglingen Foto: Marcus Ericsson/TT

Inrikesministern vill se tuffare tag mot vapensmuggling

1:26 min

En stor del av alla illegala vapen i Sverige kommer från Serbien och Bosnien. Sverige inleder nu ett samarbete med Serbien och förlänger det man har med Bosnien för att strypa smugglingen.

Att strypa smugglingen av illegala vapen är ett avgörande arbete för att förhindra liknande händelser som den på Vårväderstorget för ett år sedan, där två personer fick sätta livet till. Det menar inrikesminister Anders Ygeman som vill se tuffare tag mot smugglingen:

- Genom att ha tuffare lagar och ta tuffare tag illegala vapnen och hindra att de kommer in i Sverige, säger han.

Förra året beslagtog tullverket 61 skjutvapen påväg in i Sverige, en minskning från toppnoteringen på 115 stycken under 2014. Många av de illegala vapnen som kommer till Sverige och Göteborg smugglas in från länder på Balkan, därför har den svenska regeringen fokuserat på ett ökat samarbete med polisen i området säger Anders Ygeman:

- Jag har personligen åkt till Bosnien och Serbien för att på plats bana vägen för ett samarbetesavtal mellan Sverige och Serbien och ge förnyad energi till det samarbetet som finns med Bosnien. Detta för att kunna strypa vapentillförseln till Sverige och se till att de som ägnar sig åt olaglig vapenhandel hamnar bakom lås och bom, säger han.

Den svenska polisens samarbete med kollegorna på Balkan har tidigare visat sig effektivt då flera lyckade tillslag mot vapensmugglare gjorts och Anders Ygeman ser hoppfullt på ett utökat samarbete:

- Resultatet blir att Sverige mycket snabbare får tillgång till bra information, kan gå framåt i aktuella utredningar om vapenbrott och kan gripa de som ägnar sig åt den här verksamheten i Sverige, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista