Foto: Annika af Klercker/TT
Foto: Foto: Annika af Klercker/TT

Kommunala tomter ska ge plats för småhus

1:32 min

Mark som Göteborgs kommun äger kommer att bli tomter för småhus, det har kommunfullmäktige beslutat.

Det var efter en motion från moderaterna som samlade hela oppositionen och därmed vann med en rösts övervikt. Partiet vill att minst 250 småhus ska byggas på kommunal mark varje år och helst i bostadsområden som idag domineras av hyresrätter.

– Det är vi väldigt glada för och tror att det blir väldigt bra för göteborgarna att vi får igång en småhusproduktion och då även i våra utsatta områden, säger Axel Josefson, moderat politiker i Byggnadsnämnden.

Politikerna är överens om att bostadsbristen i Göteborg är ett stort problem. Men medan moderaterna vill använda kommunal mark för att få till stånd byggen av fler småhus i Göteborg, menar socialdemokraterna att kommunal mark kan användas på bättre sätt.

– Det är klart att det är sorgset att förlora en principiellt viktig omröstning. Vi hade hellre sett att man bygger hyres- eller bostadsrätter, alltså ett helt annat sätt en det här, säger Ann-Marie Linnarsson-Palm, socialdemokrat och ersättare i byggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista