Blommor och ljus efter skottdramat vid Vårväderstorget. Foto: Hugo Hellman/SR
Blommor och ljus efter skottdramat vid Vårväderstorget. Foto: Hugo Hellman/SR

Nikola kastade sig på golvet vid skjutningen

1:32 min

Det är ett år på dagen sen skotten på Vår krog och bar på Vårväderstorget. Och Nikola som var på resturangen berättar för P4 Göteborg om skjutningen.

Ett 20-tal gäster var inne i krogen för att se på Champions League-fotboll när två maskerade män rusade in i lokalen och började skjuta med automatvapen.

Två män 20 och 25 år sköts till döds och åtta personer skadades. En som var där är Nikola som tittade på fotboll med sin vän när de beväpnade männen öppnade eld mitt ibland kroggästerna.

– När det började avfyra skott så kastade jag mig ner på golvet. Det gick iväg 30 till 50 skott och efter en minut hörde jag att det blev lugnt i lokalen och det var dimma i lokalen av skotten, säger han till P4 Göteborg.

När skyttarna hade gett sig av såg Nikola sin vän ligga på marken med blod runtomkring sig. Han hade blivit träffad.

– Jag lyfte upp hans huvud och pratade med honom. Jag tänkte att han hade blivit allvarligt skadad och träffade i bröstet. Jag såg inte att han hade blivit träffad i kinden.

Ett år senare och hans kompis har återhämtat sig ganska bra enligt Nikola. Men minnena finns kvar efter skjutningarna.

– Det svåraste är när jag ska lägga mig då tänker jag mycket och ser bilderna framför mig. Jag kan inte fatta att de missade mig, jag har det tufft.

Utredningen är en av de största i Västra Götaland någonsin. Åtta personer sitter häktade och utredningen omfattar även en dödsskjutning på Hisingen, skottlossning och mordförsök vid Jaegerdorffsplatsen samt flera vapenbrott och narkotikabrott.

De tre åklagarna som jobbar med fallet, hoppas kunna väcka åtal i maj.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista