Musikerna Christoffer Svärd och Ida Lod i P4 Göteborgs studio
Imorgon spelar Christoffer Svärd och Ida Lod på Frilagret i Göteborg. Foto: Lovisa Fischerström

Sjunger på gotländska mot rasism

2:49 min

Christoffer Svärd och Ida Lod är scenkonstnärerna och musikerna som spelar och sjunger visor på gotländska och skånska med budskapet att allt levande har samma värde.

Imorgon spelar de på Frilagret på musikgalan "Musiker mot rasism" på Frilagret. De har spelat tillsammans från och till sedan tio år och budskapet i deras sånger är ofta politiskt. I deras visa "Isär" tar de upp gränserna som vi upprätthåller mellan människor och människovärdet som försvunnit i samband med flyktingkrisen.

– Tänk om vi hade stoppade de vita bussarna vid gränsen efter andra världskriget. Det är en drastisk jämförelse men det är ett extremt kritiskt läge just nu, säger Christoffer Svärd.

Men de gör inte bara musik tillsammans, utan de är också scenkonstnärer, akrobater och dragshow-artister. De har flera alias, bland annat den långsmala kvinnan Bukesh (Christoffer) och den rasistiske skåningen Tore Lövslätt (Ida). 

– Bukesh är en ganska timid och långsmal kvinna med solglasögon. Tore gillar att ha frack, är ganska sexistisk och försvarar sin kvinna. 

Ida och Christoffer bor och spelar tillsammans i Göteborg, men från början är Ida från Skåne och Christoffer från Gotland, något som tydligt märks när han sjunger. Och det är viktigt för honom att folk hör var han kommer ifrån.

– Det är jätteviktigt för mig faktiskt. Jag blir jättesur om inte folk hör att jag är från Gotland.

Imorgon spelar Christoffer Svärd och Ida Lod under bandnamnet "Svärd & Lod" kl 19 på musikgalan Musiker mot rasism  som för fjärde året i rad hålls på Frilagret i Göteborg. 

Här kan du lyssna på Svärd och Lods låt "Isär".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista