Dario Espiga (S)
Dario Espiga (S) Foto: Erica Hedin

Dario Espiga: Man måste modernisera debatten

"Jag längtar efter en vanlig arbetsplats"
4:00 min

-Jag kom hit ensam som invandrare från Sydamerika, som 24 åring. Att sluta de senaste åren med att styra över den andra största staden i landet är något jag aldrig hade kunnat drömma om.

-Jag kom hit ensam som invandrare från Sydamerika, som 24 åring. Jag hade inget pass, jag kom hit med FN pass. Att sluta de senaste åren med att styra över den andra största staden i landet är något jag aldrig hade kunnat drömma om.

-Desto mer man sitter i kommunfullmäktigesalen desto mer förstår man att det är svårt att hålla det stora talet som förändrar världen. Det är inte så många som hör vad vi säger, det är mer en intern sak. Politik handlar om att försöka hitta samsyn för göteborgarnas bästa.

Men det som bestäms här påverkar göteborgarna väldigt mycket. Hur ska fler känna sig delaktiga och vara med och påverka den gemensamma framtiden?

-Jag tror att det är det största problemet. Vi har inte lyckats få de unga krafterna att bli engagerade. Förra veckan lyssnade jag på en debatt i den spanska riksdagen vid regeringsbildningen. Det var en livlig debatt med applåder vilket väckte allmänt intresse. Jag tror att man måste modernisera debatten här inne. Unga människor tycker säkert att det är tråkigt som det ser ut idag.

I den här församlingen så är det ju människor av alla politiska kulörer, men också från olika delar av samhället. Martin Wannholt kramade om dig lite extra.

-Det är det som är fint i Sverige, att man kan skilja på politik och person. Jag vet att alla som sitter här gör det för att göra det bättre för göteborgarna trots om olika uppfattningar om hur vi gör det.

Vad har varit svårast?

-Svårast har varit att laborera och ha en röd tråd i politiken. Jag har alltid brunnit för de sociala områdena. Det har varit svårast att hitta gemensamma nämnare för alla, för att kunna ha en bra socialpolitik i Göteborg. Och det tycker jag att vi lyckats med, vi är inte så oeniga i hur vi arbetar med sociala frågor.

Du ser lite nöjd ut.

-Ja jag är nöjd. Det känns både bra och vemodigt naturligtvist. Det är alltid så när man avslutar något man gjort under långt tid. Men det känns riktigt bra att sluta nu innan man är för gammal för att göra andra saker i livet.

Vad ska du göra?

-Först ska jag ta en månad där jag ska avgifta mig från politiken. Sedan ska jag fundera. Jag är sjuksköterska specialiserad inom psykiatrin. Så antingen jobba där eller med flyktningsmottagande. Jag längtar efter att ha en vanlig arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".