kvinna som står bortvänd
Sofi Svahn har polisanmält och bestridit fakturan, men hon är fortsatt orolig för vad som ska hända framöver. Foto: Shamiram Demir

Företagare jagas av falska inkassobolag

Åke Dahlqvist, UC: "Anmärkningarna kommer inte tas in i våra system"
1:25 min

Företagare som helt ovetande blivit kunder till Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen skräms att betala när företagens egna inkassobolag kopplas in. 

Vi har tidigare rapporterat om företagare som lurats att skriva kontrakt med Estlandsbaserade Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen. Efter ett antal fakturor så skickas bolagens egna inkassoföretag ESB Inkasso att jaga kunder som inte betalat för sig.

I det läget betalar en del företagare eftersom de tror att de kommer få en anmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Men det behöver man alltså inte oroa sig för.

– Den här informationen är inte korrekt när man är utsatt för ett blufföretag, man ska heller inte kunna hota med att man ska hamna där, säger Åke Dahlqvist. 

Hos UC har man sedan många år kunnat följa företag som Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen, som de definierar som blufföretag. Man följer svensk handels varningslista och de företag som finns listade där får heller inte tillgång till UC:s uppgifter.

– Vi anser att man ska kunna lita på informationen i våra databaser, och den här informationen är inte korrekt när man är utsatt för ett så kallat blufföretag, säger Åke Dahlqvist, administrativ chef på UC, Upplysningscentralen.

Om man som företagare får en betalningsanmärkning gäller det att bestrida den hos Kronofogden och ansöka om en rättelse. Och då är det viktigt att kunna visa att man bestridit tidigare fakturor. Allt detta kan man läsa sig till på hemsidan www.bestrid.nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".