Helena Lindholm prorektor på GU
Helena Lindholm prorektor på GU Foto: Jazz Munteanu

GU tar tillvara på nyanländas kompetens

3:01 min

Göteborgs universitet ska anställa en projektledare ska ansvara för att bland annat ta tillvara på nyanländas kompetens. Helena Lindholm, prorektor Göteborgs Universitet gästade förmiddagsprogrammet i P4 Göteborg.

Finns det utbildade människor som kommer hit som inte kommer in på arbetsmarknaden?

-Så vet vi att det är, inte minst bland de syriska flyktningar. Det finns många människor med akademisk bakgrund vars kompetens vi behöver i Sverige.

Hur kan ni kartlägga eller jobba för det här?

-En sak är att försöka göra det enklare för människor med avbrutna universitetsstudier, som inte kunnat fortsätta på grund av flykt och krig. Hitta vägar in i universitet, valideringsinsatser, bedömning av deras dokumentation och tidigare erfarenheter.

-Vi försöker också hitta praktikplatser till människor som befinner sig inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsfas. De ska kunna pröva på att arbeta på GU för att sedan lättare komma i arbete.

Är tanken att projektledaren ska hålla mer koll på det hela då det är mycket som händer på olika håll?

-Ja, projektledaren ska samordna de olika aktiviter som universitet håller på med.

Finns det mycket forskarkompetens som kommer till Sverige?

-Dels så finns det mycket forskarkompetens, människor med akademikerbakgrund. Men GU bedriver också mycket forskning kring migration, historiska processer, orsaker till flyktingskap, juridiska, legala aspekter mänskliga rättigheter. Vi har mycket forskning inom området som vi vill stärka och underlätta för forskare att komma i kontakt med varandra. Sen vill vi också att forskningen ska komma samhället till nytta.

Praktikplatser nämnde du också. Hur går det till?

-I första hand är det samarbete med Arbetsförmedlingen. De har ett uppdrag från regeringen om att bidra till etablering av nyanlända. I etableringsfasen får man SFI, samhällsorientering och gör praktik. Vi kommer erbjuda 90 praktikplatser för nyanlända.

Det här stora arbetet som ni ägnar er åt, kommer det att hållas ihop bättre är det tanken?

-Ja, det ska bli lättare för olika aktörer att komma i kontakt med oss. Och att vi kan bidra till lösningar på samhällsproblem. Det är en stor fråga i samhället just nu. Det handlar om att se till att kompetensen som kommer hit bidrar och på sikt bidra till återuppbyggnad av Syrien med tanke på att det kommer behövas utbildad arbetskraft när kriget är slut.

Har ni fått många sökanden?

-Ja, vi har 125 sökanden med väldigt olika bakgrund. Det är en svår urvalsprocess och otroligt spännande.

Det finns en bild av att det kommer invandrare som vi måste försörja, men det viktiga är att plocka upp kompetens som går marknaden förbi annars.

-Absolut, det finns kompetens i den här gruppen och det finns alla möjligheter att ta till vara den kompetensen så att den bidrar till samhällsutvecklingen. För det är vad människor som kommer hit vill. Man vill arbeta och bidra och göra nytta.

Och även fortsätta studera?

-Ja det finns ganska många som har avbrutna universitetsstudier, på grund av kriget, som gärna vill fortsätta. Läkare, arkitekter, alla möjliga yrken. Det vill vi underlätta.

Så då är det bara att ansöka till tjänsten?

-Ansökningstiden är tyvärr redan slut, säger Helena Lindholm, prorektor på Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista