Alexander Sjöberg, projektledare för hållbar mobilitet på trafikkontoret. Foto: Markus Bergfors / SR
1 av 2
Alexander Sjöberg, projektledare för hållbar mobilitet på trafikkontoret. Foto: Markus Bergfors / SR
Arash Afkari och Per Florin i Poseidons el-lastcykel. Foto: Markus Bergfors / SR
2 av 2
Arash Afkari och Per Florin i Poseidons el-lastcykel. Foto: Markus Bergfors / SR

Elcykelpool ska testas i Göteborg

"Elcykel är miljövänligt och så får man bra träning"
1:27 min

I april lanseras en pool med solladdade elcyklar i Göteborg som en del i ett samarbete mellan Göteborgs stad, forskning och näringsliv för att göra staden grönare och mer hållbar. 

Alexander Sjöberg, projektledare för hållbar mobilitet på trafikkontoret, säger att trafikutsläppen i staden måste minska och att elcyklar kan vara en del av detta.

– Cykling har en jätteviktig roll att spela för att på sikt nå en fossiloberoende transportsektor, säger Sjöberg.

16 solenergiladdade elcyklar kommer finnas utplacerade vid två laddningsstationer, en vid Lindholmens Science Park och en vid Centralstationen.

– Det kommer att ge oss viktiga kunskaper för hur en sådan här pool fungerar och om man kan dela el-assisterade cyklar på det här sättet, säger Sjöberg.

En elcykel kan vara ganska dyr att köpa in och därför tror Sjöberg att en elcykelpool kan sänka tröskeln för att använda elcyklar.

Förutom elcykelpoolen så testar Göteborgs Stad även ellastcyklar för att minska på antalet tjänsteresor med bil.

Bostadsbolaget Poseidon AB är de första som får testa en av de ellastycyklar som staden har köpt in. Arash Afkari, fastighetsingenjör på Poseidon var lite skeptisk till en början men efter att ha testat den så hoppas han att fler kommer att tas i bruk.

– Det är positivt att det är ett miljövänligt alternativ och du kan ta dig fram relativt snabbt och så får man bra träning på köpet, säger Afkari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".