Julia Cajander på bild
1 av 2
Julia Cajander anställd inom detaljhandeln Foto: Jazz Munteanu
Frida Bengtsson på bild
2 av 2
Frida Bengtsson, förtroendevald Handels Foto: Jazz Munteanu

Allt fler inom Handels har otrygga arbetsvillkor

1:29 min

Andelen otrygga anställningar inom handeln har nästan fördubblats på 25 år visar en färsk rapport från fackförbundet Handels.

Samtidigt har andelen deltidsanställningar ökat till nästan 70 procent enligt SCB siffror från 2015.

Julia Cajander är deltidsanställd inom detaljhandeln i Göteborg, men drömmer om en heltidsanställning. 

– Det får ganska stora konsekvenser i mitt liv. Man går och funderar, man går jämt och tänker på hur kan jag få mer timmar, orkar jag jobba ett extrapass där, säger Julia Cajander.

Handels senaste rapport visar att det i den kvinnodominerade detaljhandeln är betydligt vanligare med både tidsbegränsade anställningar och deltidsanställningar.

– Om jag fick drömma så skulle jag vilja ta bort allmän visstid ur lagen och reglera det i kollektivavtalet, bransch mässigt säger Frida Bengtsson, förtroendevald på Handels förbund. Nu har arbetsgivaren all rätt.

Även deltidsanställningar har ökat särskilt för män där det har gått från 20% 1990 till 50% 2015. Julia har jobbat i butik i närmare 1,5 år. Hon har två jobb, en fast anställning i butik på 19 timmar i veckan. Resterande tid jobbar hon vid behov på ett kontor. I snitt tjänar hon 15 000 kronor före skatt. Tack vare Julias sambo klarar hon sin ekonomi.  

– Det blir ju inte jättemycket. Man får planera flera månader i förväg, säger Julia Cajander.

Det är tre gånger så vanligt att anställda sjukskrivs på grund av stressrelaterad ohälsa på arbetsplatser med en hög grad av tillfälligt anställda jämfört med arbetsplatser med låg grad av tillfälligt anställda visar Handels rapport från 2016.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista