Helena Lindholm, prorektor GU
1 av 2
Helena Lindholm, prorektor GU Foto: Jazz Munteanu/Sveriges Radio
Göteborgs Universitetsbyggnad
2 av 2
Göteborgs Universitet Foto: Jazz Munteanu/Sveriges Radio

Hoten mot forskare har ökat runtom i världen

1:46 min

Det internationella nätverket "Scholars at risk" som skyddar hotade forskare startar nu en svensk filial. Den samordnas av Göteborgs Universitet som redan gett två forskare en fristad.

– Nätverket hjälpte mig att fly från mitt land. Mitt land var farlig och jag var i en riskabel situation. Jag utsattes för livshot och var tvungen att rädda mig själv, säger en av forskarna.

Forskarna har varit här i sex månader och får stanna i totalt ett år. Sen måste de söka sig vidare till ett annat universitet tills de kan återvända hem.

Helena Lindholm, prorektor och professor i Freds-, och utvecklingsforskning ser det svenska nätverket som en stor tillgång.

– När en sådan forskarposition är till ända så kan det vara så att forskaren alltjämt behöver skydd och kan kanske inte stanna vid det lärosätet. Men genom ett nätverk kan vi underlätta för varandra och försöka hitta platser på andra svenska lärosäten.

Hoten mot universiteten men också mot forskare har ökat på senaste.

– Vi lever i en turbulent tid på det sättet att universitet som sådana utsätts oftare för våldsamma attacker. Vi lever också i en tid där forskares akademiska frihet begränsas på många olika sätt i många olika delar utav världen. Det är en global trend även om det ser olika ut.

Det internationella nätverket "Scholars at risk" skyddar just nu cirka 500 forskare i hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista