Tom Bennett
1 av 2
Tom Bennett, brittisk lärare och grundare av ResearchED. Foto: Jacob Snöbohm/SR
Sara Hjelm
2 av 2
Sara Hjelm, utvecklingsledare på Utbildningsförvaltningen. Foto: Jacob Snöbohm/SR

Skandinavisk premiär för internationell skolkonferens

1:31 min

Under lördagen anordnas den internationella skolkonferensen ResearchED på Burgårdens konferenscentrum i Göteborg.

Det är första gången den anordnas i Skandinavien och målet är att lärare, skolforskare och debattörer från olika länder ska utbyta erfarenheter och förhoppningsvis kunna lära sig något av varandra.

Tom Bennett från Storbritannien är lärare och den som startade ResearchED. Han är oroad över Sveriges försämrade skolresultat.

- Vi hör mycket om Sverige för Sverige brukade göra så bra ifrån sig. Vi såg upp till det och när det slutar gå bra får vi panik för vi tänker att kanske är det ingen som vet någonting, säger han.

Sara Hjelm är utvecklingsledare på Utbildningsförvaltningen. Hon berättar om varför de är med och arrangerar det här evenemanget.

- Ju mer man får kontakter utanför, desto mer perspektiv får man på det man själva håller på med. Och ett av målen med ResearchED är ju att göra lärarna bekväma med forskningslitteraturen och kunna utvärdera den forskning man möter.

Tidigare har Sverige stått sig ganska bra i internationella jämförelser. Hur ser det ut nu?

- Det ser ju inte så bra ut. Men samtidigt så kan vi inte låta oss styras av internationella jämförelser, och en del av föredragen här i dag handlar ju om det.

Hur påverkar den senaste tidens flyktingströmmar skolresultaten i Sverige?

- Det är klart att det påverkar när det kommer jättemånga elever som knappt har gått i skolan. Många kommer från länder där det inte har funnits skola på flera år. Men man ska ha höga förväntningar på de eleverna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista