Tommy Bäckström, varvsansvarig, Göteborgsvarvet.
Tommy Bäckström, varvsansvarig. Foto: Jacob Snöbohm/SR

Chans till bättre startposition i Göteborgsvarvet

"Jag vill testa hur snabbt det kan gå"
1:28 min

Den 21:a maj går löpartävlingen Göteborgsvarvet av stapeln, men redan nu är det så kallat "seedningslopp" i Frihamnen.

Då har alla löpare som vill möjlighet att förbättra sin startposition inför det stora loppet. Tommy Bäckström är varvsansvarig och enligt honom är det en blandad mix av löpare som springer idag.

– Dels är det de drivna tävlingslöparna som vill testa formen efter en hård träningsperiod. Men sedan är det lite mer nybörjare som vill ta chansen att seeda upp sig.

En som inte är lika erfaren är Ida Andersson, som ska springa Göteborgsvarvet för första gången i år.

– Jag vill testa att seeda mig och se hur snabbt det kan gå. Formen börjar kännas bättre, så vi får hoppas att det går vägen, säger hon.

I söndagens seedningslopp räknar man med ungefär 2500 deltagare, en förhållandevis liten del av hela startfältet till Göteborgsvarvet som innehåller 64 000 löpare. Bo Edsberger är varvsgeneral.

- Det är ju kollektivtrafiken och andra faktorer som gör att vi har fått sätta ett tak på 64 000 löpare. Loppet stängdes ju i december, så vi diskuterar hela tiden med staden. Men just nu känns den volymen väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".