Thomas Johansson/TT
Frölundaspelarna jublar efter ett mål under kvartsfinal tre i bäst av sju i SM-slutspelet i SHL mellan Frölunda och Djurgården. Thomas Johansson/TT Foto: Thomas Johansson/TT
Frölunda Djurgården 5-2

Frölunda utnyttjade Djurgårdens misstag

2:50 min

Frölunda visade klassen samtidigt som Djurgården stod för grova misstag med pucken när serietvåan körde över seriesjuan i den tredje kvartsfinalen med 5-2.

Radiosportens Christian Olsson utser matchens lirare i lagen.
Frölunda: Mats Rosseli Olsen
Djurgården: Matt Anderson

Fyra av Frölundas mål är direkt hängande frukter av individuella misstag från Djurgården.

– Alltid skönt att göra mål och att vi vinner hemma som vi ska. Nu åker vi till Stockholm i förarsätet. Jobbar man hårt så kommer lägena, säger Frölundas Mats Rosseli Olson till Radiosporten.

Slutspelet är i gång på riktigt. Det blev både grinigt och tufft när kvartsfinalserien flyttade till Frölundaborg för att ge plats åt hästhoppning och dressyr i Scandinavium i påskhelgen.

Efter två svaga matchinledningar var Frölunda med från början i match tre. Men det blev mer slagsmål än skönspel och redan efter 27 sekunder kom en dubbelutvisning som satte tonen.

Men till slut kom målen också – och då i rask takt.

Inte oväntat var det just Ryan Lasch som klev fram när Frölunda behövde det som mest. Djurgården hade fått ett litet övertag när plötsligt Frölundas poängkung blev helt frispelad på blålinjen och sedan ordnade ledningsmålet från nära håll efter slarv i Djurgården.

Bara 48 sekunder senare smällde det igen, när Andreas Johnson passade bakom ryggen och frispelade Johan Sundström.

Detta efter att Andreas Englund i Djurgården misslyckats helt med en passning i egen zon. Pucken föstes fram till Johnson och sekunder senare satt pucken bakom Mikael Tellqvist.

En något tursam reducering i sista perioden, via Patrick Thoresens skridsko och vad, gav Djurgården kontakt. Men bara några minuter senare kom nästa Frölundamål när Mats Rosseli Olsen tråcklade in pucken ur snäv vinkel och lite senare stänkte Artturi Lehkonen in ytterligare ett mål efter ytterligare bortaslarv i uppspelsfasen.

Frölunda har nu skaffat sig en 2-1 ledning i kvartsfinalserien.

Ryan Lasch var en av huvudpersonerna även i en situation i fredags, en tuff tackling från Djurgårdens Marcus Sörensen, som ledde till ordkrig i medierna och säkert gav båda lagen lite tändvätska. Sörensen blev ett fall för disciplinnämnden efter tacklingen, men friades och var tillbaka direkt.

Tillbaka var också Joel Lundqvist. Frölundas lagkapten har missat en månad på grund av skada och var visserligen uppsatt enbart som extraforward, men det blev ändå med en hel del istid i matchen.

Nicklas Lasu gjorde ett mål i tom målbur innan Marcus Högström sköt in ytterligare en reducering för Djurgården i slutminuten.

Och så avslutades matchen med två stora slagsmål bakom Frölundamålet. Allt är med andra ord uppdukat för en ny hetsig match på tisdag.


MATCHFAKTA

Frölunda-Djurgården 5-2 (0-0, 2-0, 3-2)  

Andra perioden: 1-0 (13.57) Ryan Lasch (Artturi Lehkonen, Jacob Larsson), 2-0 (14.45) Johan Sundström (Andreas Johnson).

Tredje perioden: 2-1 (7.35) Patrick Thoresen (Linus Hultström, Marcus Sörensen), 3-1 (10.26) Mats Rosseli Olsen (Tom Nilsson), 4-1 (13.49) Artturi Lehkonen, 5-1 (15.44) Nicklas Lasu (Joel Lundqvist), 5-2 (19.04) Marcus Högström (Markus Ljungh, Mikko Lehtonen) spel fem mot fyra.

Skott: 38-30 (10-8, 11-8, 17-14).

Utv, Frölunda: 9x2. Djurgården: 10x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Marcus Linde, Kungälv.

Publik: 5 009.

Frölunda leder med 2-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista