Höghus.
Frågan är nu om bostadssökande diskriminerats när de sökt bostad via bostadsbolaget Curt Lundahl & co. Foto: TT.

Bostadsbolaget ska granskas för diskriminering

1:15 min

Svensk eller utländsk? Det efterfrågar Bostadsbolaget Curt Lundahl & Co när man gör en intresseanmälan för lägenhet, avslöjade SVT Nyheter Väst i morse.

Roger Höög är jurist på Hyresgästföreningen och vill anmäla bostadsbolaget till diskriminerings- ombudsmannen, DO.

- Här är ganska tydligt att man ber folk kryssa i om man är svensk eller utländsk. Jag tycker det är helt obegripligt och jag är säker på att det är olagligt.

SVT Väst:s granskning visar upp mot 70 procent av de som bor i lägenheterna som Curt Lundahl och CO förvaltar på Tyko brahegatan i Bergsjön har svenska för och efternamn. SVT jämför med närliggande privata bostadsbolag på Keplers och Galileis gata där siffran ligger på under 20 procent med "typiskt svenska namn".

Ännu har man inte fått in några anmälningar till diskriminerings ombudsmannen, DO. Men trots de så kommer man enligt Per Holfve, jurist på DO titta närmare på ärendet framöver.

- Det är helt enkelt olagligt för en bostadsförmedlare att diskriminera utifrån etnicitet. Vi har möjlighet att titta närmare på det under egen tillsyn, så frågan är väl väckt så att säga.

Vi har sökt nå Curt Lundahls & Co vd Susanne Bryngelsson Lundahl utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista