Donsöborna tar kamp för parkeringsplatserna

1:54 min

För att få loss platser vill stadens parkeringsbolag dra in öbornas fasta parkeringar i Saltholmen. Ett förslag som har väckt motstånd.

– Jag jobbar som musiker och kommer ofta sent på kvällen med bilen full av trummor. Då är det inte alltid att det finns parkeringsplats, säger Magnus Höglund som bor på Donsö och har stått i kö för att få en fast parkeringsplats sedan mitten av 90-talet.

– Då får jag åka hem till mina svärföräldrar i Torslanda och sova där.

Magnus Höglund tycker att det borde bli fler fasta platser för dem som bor i Göteborgs södra skärgård.

Men parkeringsbolagets förslag är istället att testa att dra in de omkring 500 fasta parkeringsplatserna under ett års tid.

Förhoppningen är att det ska göra att färre platser står tomma.

– Det blir förstås inte lika lätt som när man direkt kan köra till sin plats. Men vi tror att man kommer att hitta en plats. Får vi inte den positiva effekten nu så får vi revidera det, säger Maria Stenström vd på Göteborgs stads parkerings AB.

I dagsläget är det över 20 års kö till att få en fast plats och omkring 600 boende saknar en parkeringsplats i Saltholmen.

Maria Stenström bekräftar att det är brist på parkeringsplatser, men säger att det är svårt att åtgärda innan den utredning som ska avgöra var skärgårdsterminalen ska ligga är klar.

– Den stora frågan handlar ju faktiskt om var skärgårdsbåtarna ska angöra på sikt. Den dagen man har beslutat om var det långsiktiga färjeterminalsläget ska vara så är det väldigt lätt att göra långsiktiga parkeringslösningar, säger hon.

Ikväll håller stadens parkeringsbolag informationsmöte i idrottshallen på Donsö.

Magnus Höglund som har fått sova hos svärföräldrarna i Torslanda när han inte lyckas hitta en parkeringsplats nära terminalen i Saltholmen kommer att vara på plats.

– Jag hoppas att det ska bli parkeringsplatser till alla. Både till oss som bor här och för dem som kommer och besöker så att det finns möjlighet att parkera på Saltholmen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista