Munkebäcksgymnasiet.
Munkebäcksgymnasiet. Foto: Foto: Wikipedia Commons

Stora neddragningar väntar Munkebäcksgymnasiet

Det väntar både intagningsstopp och personalneddragningar på kommunala Munkebäcksgymnasiet i Göteborg.

Anledningen är att det är alldeles för få elever som söker till skolans gymnasieprogram. Det är elevernas intresse för Munkebäcksgymnasiets samhällsprogram och estetiska program med inriktning på estetik och media som är otillräckligt.

Utbildningsförvaltningen i Göteborg föreslår nu att intagningen till de här båda programmen stoppas, både till hösterminen 2016 och även 2017/2018, på grund av alldeles för få sökande i gymnasievalet.

Skolan, som ligger på Skånegatan granne med Burgården och Katrinelund, har minskat i platser och sökande alltsedan 2012 och nån intagning till just Munkebäcks samhällsprogram med inriktning medier, information och kommunikation blev det inte heller i höstas.

Utbildningsförvaltningen konstaterar att det finns gott om andra gymnasieskolor i Göteborg och kranskommunerna, både kommunala och fristående, som kan erbjuda det utbildningsinnehåll som de båda programmen på Munkebäck har.

De elever som går kvar på skolan får dock löfte om att deras undervisning och utbildning inte ska bli lidande av det föreslagna intagningsstoppet.

Elevtappet har också påverkat skolans ekonomi med ett negativt resultat i fjol på 2 miljoner. Det och det föreslagna intagningsstoppet innebär till i höst personalneddragningar, beräknat till ca 7 lärare.

Trots det och även återlämnade skollokaler till Katrinelundsgymnasiet, kommer Munkebäcks ekonomi av allt att döma uppvisa ett negativt resultat även i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista