Skolkocken Amelia Gabrielsson tillsammans med juryordföranden Kurt Weid på Skolmats-SM på Brunnsboskolan
Skolkocken Amelia Gabrielsson tillsammans med juryordföranden Kurt Weid. Foto: Kajsa Hedbrant, projektledare Skolmatsgastro.

Brunnsboskolan tävlar om bästa skolmaten

2:05 min

Idag är det SM i skolmat, och ett av lagen som gått vidare till final är skolkockarna på Brunnsboskolan. Idag gör de upp i delfinal tre av fem och det blir bland annat zucchini- och pecorinoplättar på menyn idag.

– Det går jättebra. Jag är full av adrenalin just nu, säger Amelia Gabrielsson, som tillsammans med Anders Holmström och Hanna Borglund utgör lag Brunnsboskolan.

Det är femte året som SM i skolmat anordnas, och nytt för i år är att maten lagas i skolkockarnas egna skolkök. Maten serveras sedan som en vanlig skollunch, och en jury finns på plats för att bedöma maten. 

– Här är ett gäng som vet exakt vad de ska göra, säger kocken och ordföranden i juryn, Kurt Weid. Jag avundas barnen som ska få äta maten här idag.

Snittkostnaden per måltid får inte överstiga 12 kr och recepten ska fungera för minst 100 personer. Det är fem lag med i finalen och vinnarlaget kommer att utses på en prisceremoni i Stockholm 26 April.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista