påskfjädrar.
Foto: Jonathan Nilsson/Sveriges Radio

Påsk på syrisk-ortodoxt vis!

4:49 min

Påsken står för dörren men alla firar den inte nu. I syrisk-ortodoxa kyrkan firas inte påsken förens om några veckor.

Shamiram Demir tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan och för henne infaller påsken inte nu till helgen utan flera veckor senare, nämligen den första maj.

– Nu är det fastetid fortfarande och vi i syrisk-ortodoxa kyrkan fastar i 50 dagar, de flesta andra ortodoxa kyrkor har 40 dagar

Vad innebär fastan?

– Det är inte som man tror, att vi inte äter något. Vi äter, men inget från djurriket kan man väl sammanfatta det som.

Så lite vegan?

– Nja, kanske lite så. Men man äter från havet. Fisk kan man äta och allt från havet

Så inte vegan? Men ni låter helt bli kött?

– Nja, kanske inte. Men inte kött, inte ägg, inte smör, inga mejeriprodukter. Man kan äta sig mätt på annat, det ska vara mycket vegetarisk kost. Sen innebär ju fastan att man laddar inför påsken. Man ska vara väldigt omtänksam, ta mycket hänsyn och bry sig om andra människor och så.

Hur viktig är påsken i den kristna ortodoxa kyrkan?

– Alltså, det är den största högtiden i vår kyrka och i många ortodoxa kyrkan. Det är ju då Jesus anslöt sig till sin fader i himlen. Det är den största högtiden kan man lugnt säga. 

Har ni andra högtider som jul och så?

– Det är fortfarande kristendomen vi pratar om så det är klart vi firar jul då Jesus föddes. Alla de här högtiderna finns, det är bara det är att det är en ortodox kalender och ortodox syn på saker och ting.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista