Ett hästhoppningshinder med blåa ribbor. På en skylt står det Chalmers.
1 av 2
Här är hindret som ska visa hur högt hästen egentligen hoppar. Foto: Anders Hagström
En blond kvinna med håret i en hästsvans ler mot fotografen.
2 av 2
Louise Johansson är en av dem som har utvecklat hindret. Foto: Anders Hagström

Nytt hinder ska visa hästens prestation

1:15 min

Exakt hur högt hoppar hästarna på Göteborgs Horse Show egentligen? Det kommer besökarna få reda på med hjälp av ett världsunikt hinder som är specialutvecklat av Chalmers.

Louise Johansson som studerar väg och vattenbyggnad på Chalmers har varit med och utvecklat hindret. Och enligt henne har det har inte varit helt lätt att bli färdig i tid.

– Vi hade ett problem som vi upptäckte under sista provhoppningen här nu: att hästen har en svans också, säger Louise Johansson. Det fanns inte riktigt med i beräkningarna. Vi vill ju ha så högt över hindret hästen hoppar utan att riva och svansen räknas inte riktigt in där enligt mig i alla fall.

Tillsammans med ett gäng om åtta studenter på Chalmers har Louise Johansson varit med och utvecklat hindret. Om allt fungerar som det ska kommer publiken i arenan kunna följa exakt hur högt över hindren hästarna passerar. Optiska censorer känner av hur högt över ribban hästens mage och hovar passerar och resultatet ska visas på jumbotronen inne i arenan.

– Jag tror absolut att man kan ha nytta av det i vardagsträningen också, säger Louise Johansson. Att man får ut ett värde på exakt hur högt man är över. Sedan är det såklart en kostnadsfråga om någon vill köpa det för att ha det hemma.

Enligt Magnus Karlsten som är fysiker på Chalmers finns det flera fördelar för forskningen att samarbeta med idrottare.

– Om man ger en ny intressant produkt till en idrottare provar han den genast om han tror att han kan ha nytta av den så vi får snabb testning och snabb återkoppling oavsett om det är bra eller dåligt, säger han.

Gothenburg Horse Show firar i år 40-årsjubileum. Och förutom det världsunika hindret som ska testas lockar evenemanget också med omkring 270 utställare på en yta av tre fotbollsplaner och världscupfinaler i både dressyr och hoppning. Arrangörerna förväntar sig också besöksrekord. Upp emot 100 000 personer förväntas besöka årets upplaga innan dörrarna slår igen på måndag.

I hoppningens världscupfinal får hemmapubliken hoppas på Henrik von Eckermann som har kvalat in som ensam svensk. Och även om han inte har något större hopp om slutseger hoppas han att svenskt publikstöd kan ge en extra skjuts i Scandinavium.

– Det hjälper alltid, publiken är fantastisk, säger han. Jag hoppas att jag inte ska göra dem för besvikna utan visa upp en skaplig prestation. Jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker. Jag hoppas på topp tio.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista