Vit äldre kvinna med grått långt hår i tofs. Ute i skogen, håller i en grankvist.
Foto: Erland Vinberg / TT

Eta gick från präst till häxa

1:44 min

Eta Christensson arbetade länge som präst men hade länge känt sig närmare naturen än det andliga och tillslut valde hon ett liv som häxa.

Att häxor skulle vara djävulsdyrkare och flyga på kvastar är en bild som lever kvar hos många, men häxan Eta Christensson menar att häxor inte alls vill något ont, utan mer vurmar för naturen.

– Det är en gammal föreställning att man ville svartmåla de kloka kvinnorna, men de var ju kloka, de hade stor kunskap om naturen och örterna, det var de som kunde bota folk och visste något om livet och världen. Och prästerna och myndighetspersonerna ville inte det.

Häxorna firar inte påsken eller många traditionella högtider men en stor högtid är vårdagjämningen.

– Vi firade med en ceremoni ute i skogen. Att livet kommer tillbaka, och att det börjar grönska igen. Vi dansar, vi sjunger, vi läser vackra saker och tänker på detta att livet kommer tillbaka, säger Eta Christensson.

Från präst till häxa

Eta kände tidigt att hon hade en koppling till naturen men utbildade sig ändå till präst.

– Jag fick en uppmaning, en inre maning, att bli präst, och den var inte fel, det var väl bara fel att jag hamnade i Svenska kyrkan, jag trodde att det var enda möjligheten.

Senare märkte Eta att det var alldeles för stelbent för henne och hierarkiskt och kände då att hon inte kunde stanna kvar där. Trots det så kallar hon sig fortfarande för prästinna och utför både vigslar, namngivningsceremonier och begravningar.

Om en föds till häxa har Eta svårt att svara på. Många känner i ung ålder att de är häxor och att de har en stark känsla.

– En sorts enhet med allting, vi hör samman med naturen, vi är beroende av den. Och också att världen är mycket större än folk vanligtvis tror. Vi lever mitt i en andlig värld, med änglar, våra döda släktingar och vänner och naturväsen, att det där verkligen finns, det upplever ju häxor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista