Polis till migrationsverket
1 av 2
Flera Poliser har sökt jobb hos Migrationsverket Foto: Björn Olsson/TT, Simon Rissvik/SR
Anna-Karin Steneskär och Linda Ottosson har båda jobbat 23 år som poliser, i dag jobbar de på Migrationsverket
2 av 2
Anna-Karin Steneskär och Linda Ottosson har båda jobbat 23 år som poliser, i dag jobbar de på Migrationsverket Foto: Simon Rissvik/SR

Polisen tappar kompetens till Migrationsverket

1:41 min

Antalet poliser som söker jobb på Migrationsverket ökar. Under 2015 växte personalstyrkan inom Migrationsverket region väst från drygt 500 till 1000 anställda och flera av de som rekryterats kommer från polisen.

- Under 2016 har vi externrekryterat sex enhetschefer och fem av dem har kommit från polisen, berättar sektionschefen Linda Ottosson som jobbade 23 år inom polisen innan hon för drygt ett år sedan sökte jobb på Migrationsverket.

Under 2015 fördubblade myndigheten i väst antalet anställda från drygt 500 till 1000, Linda Ottosson säger att hon var en av de första som sökte sig från polisen till migrationsverket men sedan dess har flera av hennes kollegor gått samma väg. En av dem är Anna-Karin Steneskär:

- Polisen har gjort en omorganisation och det chefsskiktet som jag jobbade i försvann. Alternativet var att söka en tjänst inom poliser eller att hitta något annat helt enkelt, säger Anna-Karin Steneskär.  

På polisförbundet väst är man inte förvånad, ordförande Katarina Von Sydow säger till P4 Göteborg att antalet poliser som lämnar myndigheten ökade från 2014 till 2015 och att trenden är negativ. Men från Polisens sida tar man det hela med ro:

- Polisiär kompetens är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Vi ser det hos andra myndigheter men också att man inom säkerhetsbranschen är intresserade av att anställa poliser. Det gör att en del väljer att byta arbetsgivare, säger Malin Sahlström, kommunikationschef hos polisen i region väst.

Hon menar att personalomsättningen hos polisen i väst är relativt låg:

- 2015 hade vi en inom polisen totalt en personalomsättning på 4,1 procent och det kan jämföras med staten i övrigt som hade 11 procent under samma tid. En viss omsättning är nyttig men vi vill värna om den kompetensen vi har och vill ha kvar alla goda medarbetare så länge som möjligt, säger Malin Sahlström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista