Intresset är stort
Biträdande fastighetsdirektör: Tomten är en guldklimp. Foto: Göteborg stad. Bearbetning: Kristian Risenfors

Cirkustomten nära Götaplatsen bebyggs

1:24 min

Cirkustomten i Göteborgs absoluta centrum, ett stenkast från Götaplatsen, ska äntligen bebyggas, något byggbranschen längtat efter länge. Så när kommunen nu öppnar för budgivning är intresset mycket stort.

Stämningen är förväntansfull denna kväll då branschfolk äntligen ska få höra politiker och tjänstemän förklara villkoren för den så kallade markanvisningen. Kristina Gradin från NCC är på plats:
– Det här är jättespänannde, det har varit mycket prat i många år men nu har proppen gått ur, säger Kristina Gradin. Det är nu det händer!

Och Helene Eriksson från HSB, tror att kommunen kommer få in många tävlingsbidrag.
–Många som är här i kväll kommer nog att vara med i tävlingen och jag ska absolut gå hem och räkna på det här!

Martin Öbo, biträdande fastighetsdirektör i Göteborg, menar att tomten är en guldklimp.
–Det är inte ofta vi kan sätta en sådan här plats på kartan och den kräver något mycket mer än det som finns i dag, en parkeringsplats.

Parkeringen kommer flytta under jord, i gatuplanet ska något offentligt och för alla göteborgare värdefullt att finnas och högre upp blir det bostäder, främst bostadsrätter men också hyresrätter.

Ingemar Bengtsson som jobbar på NCC säger att utmaningen inte handlar om att få in intäkter från de som ska bo i huset och få det att gå runt ekonomiskt.
– Den stora utmaningen är att få till en bra lösning, att man kan utnyttja flöden och ge mötesplatser som är grunden för allt hållbart boende.

Den som vill bygga måste visa att de delar visionen om hur staden ska utvecklas och att de har förmåga att klara ett sånt här stort projektet, sedan handlar det om vem som betalar bäst.
Martin Öbo utesluter inte att det blir ett internationellt konsoritum som kan betala bäst.

– Vi är skyldiga göteborgarna att få ut så mycket pengar som möjligt för tomten, pengarna behövs i kommunens kassa. Och det kommer krävas en hel del finansiella muskler för att kunna vara med i den här långdragna och avancerade processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista