Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Runt 600 barn bor på vandrarhem eller andra kortsiktiga lösningar i Göteborg. Foto: Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Fler barnfamiljer i tillfälliga boenden

1:45 min

Antalet barnfamiljer som saknar bostad och som får hjälp med tillfälligt tak över huvudet som hotell och vandrarhem har ökat kraftigt.

Sen 2013 har det sjudubblats. I dag bor 600 barn i tillfälliga boenden. Det visar en färsk statistik som P4 Göteborg har fått ta del av.

– Jag tror att vi var förvånade över att ökningen var så stor. Men att det har varit ett ökat tryck i socialtjänsten, det har vi känt till sedan länge. Men det är en dramatisk ökning, säger Erik Gedeck, chef på bostadsenheten på fastighetskontoret i Göteborg.

Undersökningen gjordes inom Göteborgs stad i mars och den visar att just nu får 246 barnfamiljer hjälp av kommunen med ett tillfälligt boende. Vid samma kontroll för tre år sen handlade det om 35 familjer.

Det gör att i dagsläget får runt 600 barn bo på hotell, vandrarhem och andra kortsiktiga lösningar. Förutom att de här boenden sällan är anpassade för barn så innebär det också att familjerna får flytta ofta, ibland flera gånger under en månad.

– Ska barnen ha en trygg situation, klara sin skolgång och på andra sätt ha ett bra liv i Göteborg så är basen ett tryggt boende. Därför är det oerhört viktigt att det kommer fram fler bostäder och det är oroväckande ökning att det går åt andra hållet, säger Carina Falkewall, sektorchef inom socialtjänsten i Göteborg.

Utifrån ett barnperspektiv fokuserar nu Göteborgs stad på problematiken. Sen december förra året har man öronmärkt 500 lägenheter för bostadslösa barnfamiljer.

Men samtidigt ökar kostnaderna för de tillfälliga boendena rejält. Därför tittar man på om barnfamiljer ska kunna placeras i de temporära boenden som ska byggas runt om i stan och som främst skulle gå till nyanlända flyktingar.

– Det är viktigt att kommunen, inte minst ur ett barnperspektiv, vidtar åtgärder så skyndsamt som möjligt, säger Erik Gedeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista