Eva Blixt chef psykiatrisk öppenvård NU-sjukvård
Eva Blixt, chef för den psykiatriska öppenvård i NU-sjukvården. Foto: Elisabeth Cederblad / Sveriges Radio

Patienter som skadar sig själva kan slippa slutenvård

1:54 min

Politiken har öronmärkt 200 miljoner till den psykiatriska öppenvården i Västra Götaland. Pengarna kan komma att göra skillnad för patienter med självskadebeteende.

I Västra Götaland har 200 miljoner öronmärkts till den psykiatriska öppenvården, därav drygt 42 miljoner till NU-sjukvården under 2015-2017. Det kommer innebära att patienter med bland annat självskadebeteende kommer kunna erbjudas nya terapimetoder. 

Men det är en långsam process eftersom pengarna betalas ut först när verksamheterna har rekryterat personal.

Caroline, som tillhör den här patientgruppen, har lång erfarenhet av psykiatrin och vill gärna se en snabb förändring.

Det måste göras något nu, det handlar om folks liv, inte om en liten förkylning eller ett brutet ben. De här pengarna och ambitionerna - plocka fram dem nu.

Vården för patienter med självskadebeteenden och emotionell instabilitet förstärks med fem tjänster. Att fler kan erbjudas de olika terapierna betyder i bästa fall att patienterna slipper bli så dåliga att de behöver slutenvård säger Eva Blixt, chef för den psykiatriska öppenvården i Nu-sjukvården.

– Vi hoppas ju att de nya behandlingsmetoderna ska få den effekten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista