Pocketböcker på rad. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Arkivbild. Foto: Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Invigdes för två månader sedan – nu byggs biblioteket om igen

0:51 min

Det nyrenoverade biblioteket i Kärra kan nu komma att byggas om igen. Allt fler elever på Klarebergsskolan gör att lokalerna behövs till klassrum.

– Vi tar tacksamt emot tips på andra lösningar, men vi har en oerhörd brist på lokaler i Kärra. Så för att vi ska kunna se till att våra elever har det anständigt på skolan så måste vi göra det här, säger Tord Karlsson (S), ordförande i SDN Norra Hisingen.

Kärras bibliotek delar fastighet med Klarebergsskolan och en fritidsgård. Men eftersom eleverna på skolan blir allt fler vill politikerna göra om det nyrenoverade biblioteket till klassrum.

För bibliotekets del innebär det att man i så fall tvingas flytta till fritidsgårdens lokaler.

– Problemet är att vi har en skola som går på knäna utav sin brist på lokaler. Och för att kunna ta emot all de elever som behöver skolplats måste vi göra detta.

När P4 Göteborg är i kontakt med företrädare för biblioteket vill de inte ställa upp på en bandad intervju. Men man säger att planerna möttes med förvåning hos personalen som för knappt två månader sedan kämpade med att hinna få lokalerna färdiga för nyinvigningen.

Det finns planer på att bygga ett helt nytt bibliotek i Kärra, men först om fem-sex år.

Under tiden säger företrädare för biblioteket att det viktigaste är att man får fullgoda ersättningslokaler.

Enligt Tord Karlsson är planen också att anpassa de nya lokalerna för biblioteksverksamhet.

– Jag har all förståelse i världen att personalen tycker att det är jobbigt att vara med om en flytt till. Men jag tror inte att det kommer bli sämre för någon.

Finns det möjlighet att ni kommer att ändra er?

– Nej. Det här handlar framförallt om att ge möjligheter till en vettig skolgång. Vi ser inte att det kommer att bli sämre för biblioteket. Det kommer att bli lite jobbigare under en fas när man måste flytta. Men att sätta det gentemot barnens skolgång, det är jag inte beredda att göra, säger Tord Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista