Partille kommun
Pojkarna har tillsvidare fått återvända till Partille

Ensamkommande placerades på boende utan tillstånd

"Att det drabbar pojkarna är beklagligt"
1:30 min

Partille kommun har fått hämta tillbaka tre ensamkommande pojkar som placerats på HVB-hem i Arlöv i södra Skåne. Det efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fått uppgifter om att pojkarna placerats på ett boende utan tillstånd.

Margareta Antonsson är enhetschef på social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun.

– I så fall har vi begått ett fel om vi placerat barn på ett HVB-hem utan tillstånd. Då känns det väldigt bra att vi har rättat till det, samtidigt som det drabbar de här pojkarna är ju beklagligt.

Boendet i Skåne som tog emot de tre pojkarna mellan 14-16 år i december, har andra godkända HVB-hem i landet sen tidigare. Men boendet i Arlöv fick aldrig sitt tillstånd och det var först när pojkarnas skola uppmärksammade att detta som IVO och Partille kommun agerade.

Men hur ofta det här förekommer finns inga exakta uppgifter om Maria Björklund är enhetschef på IVO i Sydväst.

– I området sydväst rör det sig om mellan 5-10 fall det senaste året.

Och det är alltså först när tillståndet är utfärdat som verksamheten får ta emot barn. Det aktuella boendet har nu förbud att bedriva hvb-verksamhet i väntan på besked från IVO.

– Handläggaren då haft en kontakt med IVO som säger att det finns en ansökan och den kommer att beviljas och sen att det inträffat något som under vägen så är det beklagligt, säger Margareta Antonsson.

Men ni kan ändå tänka er att anlita dom som är i ansökningsprocessen?

– I en sådan situation så har det varit en nödsituation men det är ingenting som vi förespråkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".