montage två män varav en i rullstol med ansiktena bortvända eller täckta, med skylt svea hovrätt
1 av 2
Bild från rättegången i Göteborgs tingsrätt i fjol. Foto: TT
Bilder ur polisens förundersökning vid det tidigare terrorbrottet i Götebrg. Arkivbild: Bilder ur polisens förundersökning vid det tidigare terrormålet i Göteborg. Arkivbild: Polisens förundersökningsprotokoll
2 av 2
Bilder ur polisens förundersökning vid det tidigare terrorbrottet i Götebrg. Arkivbild: Bilder ur polisens förundersökning vid det tidigare terrormålet i Göteborg. Foto: Arkivbild: Polisens förundersökningsprotokoll

Livstids fängelse för terroristbrott

1:08 min

De två män som misstänks för att ha deltagit i två avrättningar i Syrien 2013 döms till livstid även av Svea hovrätt. Därmed fastställer Hovrätten Göteborgs tingsrätts tidigare dom.

Se Ekots kartläggning av svenska terrorutredningar

Hovrätten fastställer tingsrättens dom till livstids fängelse för de båda männen som döms för terroristbrott.

De två åtalade männen, en 30-åring och en 32-åring har hela tiden nekat till brott.

Det var under våren 2013 som två män mördades i Aleppo Syrien, morden filmades och de två göteborgarna fanns med på filmerna

Hovrätten gör samma bedömningar som tingsrätten och kommer fram till att de båda tilltalade är de två maskerade personer på filmerna som åklagaren hävdat och att de deltog på ett så aktivt sätt i avrättningarna att de ska betraktas som gärningsmän.

Hovrätten slår också fast att avsikten med morden var att injaga allvarlig fruktan hos de som inte har samma åsikt som gärningsmännen och att skada den aktuella staten. Därför är morden att betrakta som terroristbrott.

Båda ska därför dömas till livstids fängelse och även 32-åringen som har en hjärnskada, som enligt hovrätten förbättrats sen förhandlingen i tingsrätten.

Ytterligare fyra män, också de hemmahörande i Göteborgsområdet, är sedan tidigare häktade i sin frånvaro misstänkta för att ha deltagit i morden.

Uppdateras under dagen!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista