Ensamkommande
Samtliga pojkar är nu omplacerade, på mindre än två veckor. Foto: Roger Blomqvist, P4 Göteborg

Afsil 15 år: "Vi bodde i ett läger, inte en familj"

1:47 min

Socialstyrelsen ställer sig frågande till beslutet att placera sju ensamkommande pojkar i familjehemmet i Kristianstad som vi berättat om under dagen.

15-årige Afsil som var en av de sju pojkarna berättar att han från början bad om att få bo med sin morbror i Göteborg men istället skickades till Kristianstad.

- Det var mer som ett läger än en familj, det var inte bra.

Det var i december som Afsil och sex andra ensamkommande pojkar som anvisats till Göteborg placerades i ett familjehem i Kristianstad. Där bodde de med två män, bara tio är äldre än de själva.

Enligt Afsil så har familjehemspapporna turats om att vara varannan vecka med killarna i Kristianstad, och däremellan pendlat till Göteborg.

De två männen vill inte ställa upp på intervju men säger att de hela tiden fått bra kritik från Kometen AB som förmedlat familjehemmet till Göteborg. Berith Josefsson är utredare på Socialstyrelsen vill inte uttala sig om det specifika fallet.

- Sju är rätt extremt. Ett familjehem eller jourhem ska inte drivas yrkesmässigt men den situation som du beskriver väcker många frågetecken. Är det ett familjehem så ska det ju erbjuda en familjetillhörighet. Men det förstår ju var och en att det finns en gräns för vad man mäktar med i en familj, säger Berith Josefsson.

I en rapport från Socialstyrelsen 2013 så ser man att familjehem med fler än fem barn är mycket ovanliga, men att större delen kommuner anlitar hem som tar emot tre eller fyra barn.
P4 Göteborg söker nå Kometen AB som inte vill kommentera fallet men som skriver i ett mail;

"I detta specifika fall har uppmärksammats att ett familjehem inte levt upp till sitt åtagande varför Kometen och Göteborgs Stad, var för sig, vidtagit adekvata åtgärder. Det aktuella familjehemmet är inte längre uppdragstagare hos Kometen"

Pojkarna har nu placerats om och idag så börjar Afsil skolan i Göteborg och får äntligen efter fem månader i Sverige bo med sin morbror.

- Det känns bra, jag mår bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista