Nyligen byggd solanläggning på ett kommunhus i Mölndal.
Nyligen byggd solanläggning på ett kommunhus i Mölndal. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Solkarta lanserades i Mölndal i dag

Husägare Lars-Göran Stervik: Mycket spännande.
1:27 min

En solkarta som visar hur mycket solenergi man kan få ut på tak och väggar på alla hus i Mölndal blev verklighet idag. Det finns ganska få solcellsanläggningar i kommunen idag, men med solkartan vill man ändra på det.

– Det verkar mycket spännande. Jag ska kolla upp mitt hus, säger Lars-Göran Stervik husägare i Mölndal.

Vad tror du?

– Inte den blekaste aning, vilket gör det mer intressant.

Är du beredd på att köpa några solceller?

– Det beror på hur resultatet blir. Det måste vara lönsamt.

Solkartan är en klickbar tre-dimensionell som finns på kommunens hemsida, där man för varje hus kan se hur mycket solenergi som går att fånga upp - också med hänsyn till om berg eller träd skymmer för solen. Christian Schwartz är vd på Mölndal Energi.

– Den funkar så att vi gjort en mätning i hela kommunen där man kan se hur mycket sol det är på alla tak och väggar.

På vilket sätt är det bra?

– Det underlättar för Mölndalsborna och företagen att se vad de ska göra så man tar ett beslut och vet i förväg hur det blir och inte gissar lika mycket.

Det går att få lönsamhet på längre sikt med solceller, men än så länge känner kommunen bara till en handfull villaägare som investerat i det, något man vill ändra på nu:

– Vi lanserar ett solpaket i Mölndal i sommar, för vi håller på och gör en upphandling så att vi får till en riktigt bra deal för Mölndalsborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".