Information från MSB
Informationen som Räddningstjänsten grundade sitt beslut omprioritering handlade om tillfälliga flyktingboenden Foto: Ida Mikko

30 brandtillsyner ställdes in

"Det handlar egentligen om högst tillfälliga boenden för flyktingar"
1:40 min

Information från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, låg till grund för handlingsplanen som egentligen gällde temporära flyktingboenden.

Som P4 Göteborg rapporterat under dagen så har räddningstjänsten i Storgöteborg gjort få brandskyddstillsyner på boenden för ensamkommande flyktingbarn och unga sedan 2014. Istället har man satsat på information och rådgivning. 

Johan Wendt, chef för brandskydd och tillsyn på räddningstjänsten Storgöteborg menar att man hade tillsyner planerade men som valdes bort.

- Vi hade 30 stycken tillsyner planerade men valde att omprioritera det efter samtal med MSB.

Samtalet Johan Wendt syftar till är ett PM som kom i september förra året och som ställer lägre krav på temporära boenden för flyktningar.

- Så vi prioriterade om och hade ett samtal med MSB. Sen hade vi ett tätt samarbete med våra 6 medlemskommuner och har så besökt 60 boenden kopplade till flyktingar.

Per Karlsson som är brandingenjör på MSB var en av författarna till informationen som gick ut i september.

- Nu vet jag inte vad man gjort den bedömningen på men jag kan säga så här att de PM:et handlar inte om HVB-hem, utan handlar om högst tillfälliga boenden för flyktingar, akuta situationer när människor behöver tak över huvudet. Ett HVB-hem är mycket mer permanent än så.

Han jämför det med tillfälliga sovplatser i gympasalar, där det viktigaste är att i tidigt skede upptäcka branden och snabbt kunna utrymma. Trots det är Per Karlsson inte särskilt kritisk till Räddningstjänstens omprioritering.

- Det finns en fara om man inte vet hur brandskyddet är på boendet. Men har man kontinuerlig information, rådgivning och koll på verksamheten och bedömer att det inte behöver startas upp ett tillsynsärende så ser jag inte samma fara i det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".