En person lyfter upp en påse med narkotika som gömts i ett kalkblock.
1 av 3
Narkotikan låg gömd i kalkblocken. Foto: Polisen.
Kalkblock
2 av 3
Kalkblocken som innehöll narkotika. Foto: Polisen.
Ett narkotikabeslag, massor av paket.
3 av 3
Del av narkotikan som fanns i kalkblocken. Foto: Polisen.

Långa fängelsestraff för unik knarksmuggling

Utredningschef Karin Breding: Första gången någonsin
1:35 min

Sex personer har dömts till långa fängelsestraff för inblandning i en mycket ovanlig knarkhärva. Narkotikan var värd runt nio miljoner kronor.

Härvan är unik då det är första gången någonsin i Sverige som polisen griper gärningsmän som smugglar narkotika i kalkstensblock.

– Vi fick tag i 80 kilo narkotika gömt i två stycken olika stenar och sex personer dömdes till fängelsestraff i allt mellan två till nio och ett halvt års fängelse, säger Karin Breding, som är utredningchef på spaningssektion ett i Storgöteborg, till P4 Väst.

Hur ovanligt är den här formen av narkotikasmuggling, att man har gömt detta i två stora kalkblock?

– Det är väldigt ovanligt. Men det har förekommit i Europa tidigare.

Det var i höstas som polisen slog till mot en gård i Halland när ligan lastade av kalkstenblocken från en lastbil. Tillslaget kom efter att polisen under lång tid haft spaning på gärningsmännen.

Karin Breding säger att det ligger ett omfattande och bra polisarbete bakom tillslaget.

I stenblocken hittades 80 kilo narkotika. Gärningsmännen hade borrat ur en kvadratmeter i varje block, gömt narkotikan där och sedan täkt för hålet. Narkotikan är värd runt nio miljoner kronor, enligt polisen.

Göteborgs tingsrätt har dömt de sex personerna till fängelse i upp till nio och ett halvt år, för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Flera av de dömda personerna har bott tillsammans på olika platser i Västsverige, bland annat i Uddevalla och Göteborg.

– Troligtvis skulle narkotikan säljas där de för tillfället befann sig. Så det hade ju kunnat varit på alla de här ställena. Nu senast bodde de i Göteborg och därför var nog den här narkotikan ämnad för marknaden i Göteborg.

Utredningschefen Karin Breding säger att beslaget var väldigt viktigt.

– Absolut, man ser stora effekt i gatuhandeln. När man gör ett sådant här beslag så blir det brist på det preparatet under en period. Det märks stora effekter faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".