Frölundas Joel Lundqvist jublar och uppvaktas av Mats Rosseli Olsen.
Frölundas Joel Lundqvist jublar och uppvaktas av Mats Rosseli Olsen. Foto: Robert Granström/TT
Skellefteå-Frölunda 1-3

Borta bäst i SM-finalserien

Frölundas målvakt Johan Gustafsson: ”Grabbarna krigade stenhårt”
2:05 min

Det blev återigen en bortaseger i SM-finalserien i ishockey. Frölunda vann den tredje ronden mot Skellefteå – trots nio utvisningar.

– Grabbarna krigade stenhårt, säger Frölundas målvakt Johan Gustafsson.


I årets SM-finalserie är det bortalagen som har stått för segrarna. Och trenden håller i sig, trots att Skellefteå satte in en rasande offensiv i tredje perioden för att utjämna Frölundas 2-1-ledning.

Frölundaspelarna såg tröttkörda ut efter alla utvisningar och hemmalaget tryckte på, men när Skellefteås back Niclas Burström missade en rensning fick Artturi Lehkonen friläge och skickade upp pucken i krysset bakom Erik Hanses.

Lehkonens fullträff betydde 3-1-seger och Frölunda leder nu finalserien med 2-1 i matcher. På torsdag har de chans att skaffa sig matchboll i Scandinavium, men då gäller det att bryta bortaseger-trenden.

– Vi slarvar lite med utvisningar och vi får spela oerhört mycket i pk (numerärt underläge reds anm), men vi får rätta till det till nästa match, säger Frölundas Johan Sundström.

Så här säger Radiosportens ishockeyexpert Kristofer Ottosson om lagens svårighet att vinna på hemmais:

– När det är så jämna och spelskickliga lag får bortaplan en annan förutsättning. Bortalaget kan fokusera mer på defensiven, för här handlar bara om vinna till varje pris och de behöver inte bjuda publiken på någonting. Med tanke på spelskickligheten som finns räcker det med en oerhört disciplinerad defensiv för att vinna.


Fakta: Andel bortasegrar i SM-finalen senaste 10 åren

Senaste 5 åren, 2012-2016: 15 av 23 bortasegrar (65 procent)

5 åren innan dess, 2007-2011: 7 av 27 bortasegrar (26 procent)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".