Näthat
1 av 2
Foto: TT
Lars Ahrrenius, Friends generalsekreterare
2 av 2
Lars Ahrrenius, Friends generalsekreterare. Foto: Lovis Fischerström/Sveriges Radio

Föräldrar kan arbeta mer mot nätmobbning

"Vi vuxna har en tro att det här inte är den riktiga världen"
2:18 min

Mobbning på internet följer barnen dygnet runt och ligger kvar länge, ibland till allmän beskådan. Vuxna kan göra mer för att motverka detta.

– Föräldrar måste prata mer med sina barn om livet på nätet, och på ett naturligt sätt, säger Friends generaldirektör Lars Arrhenius som är på nätmobbningskonferens i Göteborg.

Till konferensen kommer forskare och andra sakkunniga, liksom skolpersonal, för att utbyta erfarenheter och nya forskningsresultat. Bland dessa är organisationen Friends som arbetar mot mobbning och kränkningar.

– De barn och unga jag har haft kontakt med mår särskilt dåligt av att bli utsatt på nätet, och det handlar om att det blir en spridning av det hela och att det ligger kvar länge på nätet, säger Lars Arrhenius.

37 procent av tjejerna och 27 procent av killarna säger att de blivit kränkta någon gång det senaste året, det visar Friends enkät till barn och unga.

Vuxna, både i rollen som exempelvis lärare eller som förälder, kan nog känna att det är svårt att prata med barnen om mobbning och veta vad som händer i deras liv. Men mycket handlar om kommunikation, menar Arrhenius.

– Det som är viktigt är att prata med barnen. Man ställer frågor om basket eller fotboll, men vad man gör på nätet pratar man inte så mycket om. Man måste få in det i samtalet, säger Lars Arrhenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".