Margareta Antonsson står i entren till Partilles kommunhus
Margareta Antonsson är förvaltningschef på social- och arbetsförvaltningen i Partille. Foto: Victor Pandurescu / Sveriges Radio

Andrahandsbostäder till nyanlända i Partille

Förvaltningschefen: Vi behövde komma på något innovativt
1:32 min

Partille kommun ska nu hjälpa till med att förmedla andrahandskontrakt till nyanlända som ska flytta in till kommunen.

Initiativet kommer som en följd av att många partillebor hört av sig till kommunen och frågat hur de kan hjälpa till i samband med den rådande flyktingkrisen. 

– Vi ska ta emot 133 nyanlända med permanent uppehållstillstånd och då tänkte vi att vi skulle ta vara på det engagemang som finns hos invånarna. Det råder en bostadsbrist och vi behövde komma på något innovativt, säger Margareta Antonsson, förvaltningschef på social- och arbetsförvaltningen i Partille. 

Sedan den nya bosättningslagen trädde i kraft den första mars i år har Partille tagit emot 26 av de 133 personer som anvisats till kommunen.

Men för att påskynda processen och undvika att människor hänvisas till exempelvis vandrarhem ska kommunen alltså nu hjälpa till med att förmedla andrahandskontrakt till de nyanlända. Just att man får ett eget bostadskontrakt tror Margareta Antonsson är en viktig pusselbit i etableringsprocessen. 

– Det underlättar i etableringen men framför allt är det ett krav för att kostnad för hyra ska ingå i etableringsersättningen, säger hon.

De potentiella uthyrarna kan dock inte räkna med någon ersättning från kommunen. Det rör sig om helt vanlig andrahandsuthyrning.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".