Malmö FF mot IFK Goteborg
Malmö FF mot IFK Goteborg. Foto: TT Kollage: SR

Disciplinnämnden: Huvudregeln är 0-3

Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF bröts efter att det kastats in ett knallskott mot planen. Enligt tävlingsbestämmelserna ska laget vars supportrar orsakat att matchen bröts förlora matchen med 0-3.

– Det är huvudregeln. Sen finns det undantagssituationer, som att om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas från den tidpunkt när den bröts. Och om det finns synnerliga skäl kan vi besluta att det uppnådda resultat, 0-0, ska gälla som slutligt resultat, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns alltså lite olika vägar att gå. Hur det blir när det gäller den här matchen kommer senare i vårt beslut. Och det kan i sin tur överklagas.

Hon säger att i bedömningen ska även räknas in om något lag ska få spela inför tomma läktare. Däremot kan man inte döma till böter.

– Det är en annan ordning, det är ett bestraffningsärende. Där har vi andra regler numera. Om en förening har gjort allting för att undvika att sånt här händer ska de inte bestraffas.

Disciplinnämnden hade på torsdagsmorgonen ännu inte fått in något ärende. Matchdelegaten och kanske även domaren Jonas Eriksson lämnar underlag till riksombudet, en tjänst som Fotbollförbundet nyligen införde.

Just nu är det förbundsjuristen Anders Hübinette som är riksombud. Han lämnar handlingarna och ett eget yrkande till disciplinnämnden som i sin tur skickar dem till den klubb, eller de klubbar, som är anmälda.

– Vi kommer sedan att ha vårt sammanträde så fort det går eftersom frågan gäller en match som avbrutits, säger Elserth.

Knallskottet kastades mot planen och hamnade i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius, som chockades, och som träffade MFF-avbytaren Tobias Sana. Pyroteknikpjäsen kastades från IFK Göteborgs-klackens sektion, men det är inte utrett om det var en Blåvitt-supporter eller Malmö FF-supporter som kastade knallskottet.

Om supportrar från båda lagen ansvarade för händelsen kan båda lagen dömas till 0-3-förluster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".