Marie Glas Kullbratt och Terje Ogden.
Marie Glas Kullbratt och Terje Ogden. Foto: Jacob Snöbohm/SR.

Föräldrastöd ska motverka psykisk ohälsa bland barn och unga

"Ungdomen är en sårbar period"
3:00 min

Psykisk ohälsa blir allt vanligare bland barn, ungdomar och unga vuxna. En lösning kan vara ett förbättrat arbete med föräldrastöd.

För att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga har Närhälsans Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa, tillsammans med Karolinska institutet och sex olika stadsdelar i Göteborg genomfört en forskningsstudie för att undersöka effekterna av olika föräldrastöd.

Marie Glas Kullbratt är områdeschef för utvecklingscentret och hon tror att mycket av den psykiska ohälsan beror på samhällsutvecklingen, med bland annat brist på bostäder och arbeten.

– Har vi unga vuxna som inte kommer ut i arbete, inte får bostäder och som också har höga sociala ideal att leva upp till, och som samtidigt befinner sig i en del av sitt liv då mycket sker. Det är en sårbar period. Och får man då samtidigt inte tillräckligt med stöd från samhället och hälso- och sjukvård så riskerar man ju utslagning. Det är ju en tragedi för enskilda människor, men också dyrt för samhället, säger hon.

Forskningsstudien, vars resultat presenterades under tisdagen i Läppstiftets konferenscentrum i Göteborg, pekar bland annat på goda resultat av att arbeta med så kallat föräldrastöd, där föräldrarna själva inkluderas i arbetet med deras barn och ungdomar.

En stor del av de här programmen är hämtade från USA och Kanada, men ett annat land som också ses som föregångsland är Norge, där man upprättat ett nationellt centrum för beteendeforskning med barn och ungdomar, något som inte finns i Sverige.

– Det Norge har som inte Sverige har är ett nationellt institut, så att man har forskningssäkra modeller som man vet fungerar i praktiken, säger Marie Glas Kullbratt.

Terje Ogden är professor i psykologi och forskningsledare för centret i Oslo. Han menar att en stor utmaning ligger i att få metoderna att implementeras i verksamheten.

– Det som är problemet för många är att man använder skriftliga manualer, och många tycker att det här arbetet är så strukturerat och krävande. De vill ha en friare roll i sitt behandlingsarbete, vilket är en tradition vi har både i Norge och Sverige, att behandlarna har ett fritt metodval. Men då menar vi att man kanske ska välja mellan de metoder som faktiskt fungerar, alltså de som har dokumenterad effekt. För många metoder som används är faktiskt inte effektiva, säger Terje Ogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".