Förslaget Arpeggio. Bild: Göteborgs stad
1 av 2
Förslaget Arpeggio. Bild: Göteborgs stad
Modell av nya Hisingsbron och Älvstaden.
2 av 2
Modell av nya Hisingsbron och Älvstaden. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Hisingsbron fick miljötillstånd idag

Johan Nyhus (S): Jag var nervös i morse.
1:44 min

Trots att åtta kommuner, inklusive grannkommunen Ale, överklagat att den nya Hisingsbron skulle få miljötillstånd, så gav Mark och miljööverdomstolen tillstånd idag. Förutsatt att bron även får sin detaljplan godkänd.


Det socialdemokratiske trafikkommunalrådet Johan Nyhus var lättad idag:

– Jag har umgåtts med den här frågan sen jag blev kommunalråd i mars 2012, så jag är riktigt glad idag. Jag var nervös i morse, nu är jag så lättad så jag nästan svävar fram trots min vikt. 

Några villkor fick ni - ni ska medverka i en slags trafikledningssystem som ska minska de problem det ändå blir med Vänersjöfarten...

– Ja och det där har vi redan varit på flera gånger och vi har också i domstol framfört det att vi gärna medverkar i ett sådant trafikledningssystem för det var inget som var uppseendeväckande för oss. 

Tolv meter segelfri höjd istället för 19.5 som idag, ger förstås fler broöppningar jämfört med dagens fåtal. Oklart hur det blir, vilket också ska utredas under en prövotid, men bron ska vara stängd under högtrafiken på mornar och eftermiddagar.

Dagens miljödom ger Göteborg rätt att börja bygga, även om detta beslut kan överklagas till Högsta Domstolen, men föst måste detaljplanen godkännas vilket den blev i måndags av en annan domstol och den domen kan bara Ale kommun överklaga. Kommunalrådet i Ale socialdemokraten Paula Örn:

– Vi ska nu titta på domskälen naturligtvis men det lutar inte att vi går vidare, vare sig med överklagan med detaljplanen eller att överklaga den här domen till Högsta Domstolen. Men Orsa kompani lovar inget bestämt. 

Gravöl idag? 

– Nääe, det skulle jag verkligen inte säga. Det är ju en jätteviktig utveckling för Ale kommun också. Hela regionen är ju beroende av Göteborg som tillväxtmotor och den utvecklingen. Så jag ser det inte på det sättet.

– Jag tycker bara man ska ha respekt för att det är en komplex fråga och för den oro som finns för sjöfarten och för sjöfartens behov. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".