IFK Göteborgs sportchef Mats Gren vid Kamratgården
IFK Göteborgs sportchef Mats Gren vid Kamratgården. Foto: Linn Ohlsson/Sveriges Radio.

Klart: Malmö FF tilldöms segern i skandalmatchen

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren: "Helt oacceptabelt"
5:32 min

Det blev som väntat att Malmö FF tilldömdes segern mot IFK Göteborg med 3 - 0, efter förra veckans händelse då en blåvitanhängare slängde ett knallskott mot en Malmö FF-spelare och en assisterande domare.
Det har Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd beslutat.

Fotbollförbundets disciplinnämnd ger MFF segern med 3-0.

Det har blivit för mycket medialt, även om vi skulle överklaga det så har jag svårt att se att någon kommer att titta på det ur en annan synvinkel. Jag skulle inte tro att vi överklagar.

Matchen bröts efter 77 spelade minuter sedan ett knallskott kastats ner mot planen. Den inkastade smällaren detonerade högljutt i närheten av MFF-avbytaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius.

Enligt Disciplinnämnden är det klarlagt att det var en Göteborgssupporter som kastade in knallskottet.

Sana reagerade i chock med att rycka loss hörnflaggan och kasta den mot publiken, i samma veva började ölmuggar och andra föremål regna ner från Blåvittklacken.

Dramatiken var inte slut med det. En åskådare som sprang in på planen visade sig vara ishockeyspelaren Mats Rosseli Olsen från nyblivna SM-guldmedaljörerna Frölunda.

När matchen bröts var ställningen 0-0. IFK Göteborg anser att Disciplinnämnden borde ha beslutat att fastställa det resultatet, att återuppta matchen eller att spela om den.
Nämndens beslut var enhälligt. Det kan överklagas till Besvärsnämnden.

– Jag känner just nu att ju mer vi går in på det och ju mer vi ältar det, så kommer det inte ta oss vidare ändå. Det säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren. 

– Vi ska ta det till oss och analysera och snacka lite internt först. 

Ni har två veckor att överklaga - kan det bli så? 

– Tyvärr så känns det i min värld att det blivit för mycket medialt utan att det borde blir det. Även om vi skulle överklaga så vi ändå tycker matchen borde slutförts på så, så har jag svårt att se att någon skulle se det på något annat sätt. Jag skulle inte tro att vi skulle överklaga nej. 

De tre tappade poängen eller i varje fall ett - hur ser du på det? 

– Det är det som vi tryckt på. Det är så olyckligt att så här otroligt viktiga matcher ska avgöras på bordet.

– Vi har yrkat på att matchen skulle slutföras antingen direkt på Gamla Ullevi eller dagen efter utan publik.

Senast den 19 maj ska måste ett överklagande ha kommit in till besvärsnämnden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".