Dags att ersätta Scandinavium kanske.
Dags att ersätta Scandinavium kanske. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Arenafrågan splittrar de röd-gröna

Daniel Bernmar V: Målet var ett gemensamt yrkande
1:25 min

Häromdagen kom ju fem partier i Göteborg överens i den mycket segdragna frågan om en ny arena för att ersätta den gamla Scandinavium.

Men egentligen skulle sex partier varit med på uppgörelsen - men i sista stund hoppade Miljöpartiet av.


Daniel Bernmar, Vänsterpartiet, är ansvarigt kommunalråd för idrott och fritidsfrågor:

– Min uppfattning är att vi haft konstruktiva diskussioner och att fram tills nyligen så var utgångspunkten att vi skulle lägga ett gemensamt yrkande och uppenbart är att Miljöpartiet valt att ställa sig bredvid.

Den senaste tiden har gruppledarna från sex partier, nämligen Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna - träffats i samtal och förhandlingar om arenafrågan.

På ett sista möte i måndags fanns ett slutdokument klart och i onsdags var det alltså meningen att kommunstyrelsen skulle fatta beslut. Men då meddelade miljöpartiet överraskande att de lämnar samarbetet och ärendet bordlas. Ulf Kamne är gruppledare för miljöpartiet:

– Det är klart när andra partier är överens om något vi inte kan vara med på, så är det lite bittert för oss möjligen, men det är ändå någon sort stadga i den inriktning som finns.

Så vad hände mellan måndagen och onsdagen?

– Att vi läste noga och gick igenom innebörden av det som stod.

Vill Miljöpartiet ha en ny arena i Göteborg?

– Det vet inte vi säkert, utan vi vill ha en öppen och bred diskussion om det.

– Jag har svårt att se hur de landat som de gjort, men det är bara att konstatera att de gjort det och att vi är glada att vi har ett brett stöd i kommunstyrelsen för att gå vidare så att vi kan komma till beslut under mandatperioden, säger Daniel Bernmar V.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".