Bild på Olle Ljungström under konsert
Olle Ljungström gick bort natten till onsdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Wivatts lista hyllar Olle Ljungström

Den lite avige artisten Olle Ljungström blev riktigt folkkär med låtar som den som Leif Wivatt valt till sin lista denna vecka. Plus fyra nya låtar varav två med Göteborgsaktuella amerikanska artister.

.

Leif Wivatt är musikjournalist på P4 Göteborg. Varje vecka väljer han ut fem låtar som han av olika anledningar tycker är särskilt intressanta. Du kan lyssna på låtarna i hans lista på Spotify. 

Listan finns i sin helhet på Spotify.

Olle Ljungström – Kaffe och en cigarett

En alldeles speciell och unik sångare och låtskrivare som satt klart märke inom svensk populärmusikhistoria är borta. Den i onsdags avlidne sångaren blev endast 54 år gammal. Redan på tiden med gruppen Reeperbahn i början av 1980-talet märktes hans talang för ord. Olle Ljungström var därefter borta från branschen en period men med en räcka fina album på 1990-talet kom han att skapa en låtskatt vi kommer minnas länge. Han nådde en bredare publik genom sin medverkan i TV4 programmet Så mycket bättre 2012. Hans säregna formuleringskonst och rätt ljusa men personliga röst kom till sin rätt verkligt väl  i den vispop-genre han oftast lade sig musikaliskt. En av dom mest spelade artisterna i P4 Göteborg har lämnat scenen. Det finns minst tjugo låtar jag kunde valt här som minneslåt. De mest kända är väl idag Jag och min far, En apa som liknar dig, Norrländska präriens gudinna och Överallt. Samt denna lilla pärla till låt som kom först på skiva år 2000.

Nikki Lane – All Or Nothin´

Denna amerikansk singer-songwritern i countryrock-genren kommer från Greenville, North Carolina. För cirka tio år sedan flyttade hon till Los Angeles, vidare till New York och är numera bosatt i Nashville. Hon driver där klädaffären High Class Hillbilly och är lite av en modeikon. Nikki Lanes musik kan härledas till rockabillysångerskan Wanda Jacksons stil på 1950-talet fram till Neko Case tidiga plattor. En rockigare modern country och hon har även fått epitetet The First Lady of Outlaw-country. Nikki Lane har gett ut två album Walk of Shame (2011) and All or Nothin' (2014). Det senare producerad av Dan Auerbach från the Black Keys har nu getts ut på nytt i deluxe-version. Nikki Lane är nu i veckan på gång med sin första Sverigeturné och spelar på Pustervik i Göteborg tisdag 10 maj.

Flamin´ Groovies – Shake Some Action

Ett legendariskt amerikanskt rockband är återuppståndet och gör nu en turné runt om i Europa, i Göteborg och Malmö bl.a, och det med den klassiska sättningen från mitten av 1970-talet. De bildades annars som ett rent garageband i San Francisco 1965. Nu dryga femtio år senare är fortfarande gitarristen Cyril Jordan och basisten George Alexander med i bandet. När gitarristen Chris Wilson slöt till blev han den perfekte låtskrivarpartnern till Jordan. Flamin´Groovies mest framgångsrika album är Shake Some Action från 1976, producerat av Dave Edmunds och med ett härligt sound som än idag känns fräscht.


Lera Lynn – What You Done

Denna amerikanska singer/songwriter föddes 1984 i Texas men är uppväxt i Georgia. Vi mötte henne första gången när hon förekom som barsångerska i flera avsnitt av andra säsongen av Tv-serien True Detective, nyligen också visad i SVT. Hon albumdebuterade annars med albumet Have You Met Lera Lynn 2011, fick ihop det riktigt bra med sitt tredje The Avenues 2013 som nu följs av det aktuella Resistor.

Laura Mvula - Phenomenal Woman

En brittisk sångerska och låtskrivare född 1986 i Birmingham. Innan hon hösten 2013 skivdebuterade med en EP arbetade hon som pianolärare och som receptionist vid The City of Birmingham Symphony Orchestra. Hon fick sedan mycket uppmärksamhet när BBC 2013 nominerades hennes debutalbum till prestigefulla Mercury Music Prize. Nu kommer Laura Mvulas andra album The Dreaming Room den 17e juni och som vi hör här på nya singeln med ett mer discoartad 70-talsstuk.


.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".