Stina Svensson är gruppledare för Feministiskt initiativ F! Här står hon framför porten in till fullmäktiges möte
Stina Svensson gruppledare för Feministiskt initiativ, F! är glad över att försöket med förkortad arbetstid fortsätter. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio

Sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende fortsätter

Vägvalet: "Arbetstidsförkortning hör framtiden till"
1:24 min

Projektet med förkortad arbetstid på Svartedalens äldreboende blir kvar året ut.

Vägvalet blev tungan på vågen i fullmäktiges omröstning igår när de röstade med det rödgrönrosa styret. Theo Papaioannou är ordförande i Vägvalet.

– Debatten kunde avbrutits sen vi berättat hur vi skulle rösta, men frågan är så ideologiskt laddad, konstaterar Theo Papaioannou, därför blir debatten så lång.

Maria Rydén, moderat kommunalråd som motionerat om att stoppa projektet snarast möjligt, kallade det dyrt och dåligt och kristdemokraten David Lega ansåg det vara ett prestigeprojekt utan verkligt värde.

Men när den långa debatten var slut fick projektet fortsatt grönt ljus med röstsiffrorna 45 mot 35. 

Stina Svensson från Feministiskt initiativ anser frågan vara särskilt viktig för hennes parti, då anställda som bär upp äldreomsorgen, oftast kvinnor, ibland får betala med sin hälsa.

--Det är en feministisk fråga, men också en fråga som är viktig för hela arbetslivet, säger Stina Svensson.

Och i det får hon medhåll från Vägvalets Theo Papaioannou, som tror på arbetstidsförkortning som ett verktyg inför framtiden. Han refererar till det pågående försöket med kortad arbetstid på operationsavdelningen på Mölndals sjukhus, ett projekt inom VG-regionen som styrs av en blå-grön koalition.

- På något sätt måste vi inse att stressrelaterade sjukdomar hör ihop med hur vi jobbar, säger Theo Papaioannou.

Så frågan om en förkortad arbetstid är inte en utopisk fråga för Vägvalet ?

- Nej det är en del av lösningen av hur vi ska jobba i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".