Gårdaborna Caroline Benjaminsson och Filip Laurits innan loppisen på den grönskande gården riktigt kommit igång.
Caroline Benjaminsson och Filip Laurits innan loppisen på gården riktigt kommit igång. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Loppis på Gårda bidrar till gemenskapen

"Från början hade loppisen ett politiskt syfte"
1:15 min

Det är inte bara Majorna som har en stadsdelsloppis. Även Gårda har det - fast i ett mycket, mycket mindre format. 


För sjätte året i rad ordnas under söndagen en loppis inne på en gård till de slitna gamla landshövdingehusen på Fabriksgatan där färgen på fasaderna flagnar.

Standarden är låg men lägenheterna billiga så här slipper hyresgästerna betala skyhöga hyror.

- Från början hade loppisen ett politiskt syfte. Få hit folk att se våra innergårdar och hus som en motvikt till den bild politikerna förmedlar, säger Filip Laurits som sedan länge är aktiv i Gårda boendeförening som kämpar för att bevara husen.

Och nu då när det är sjätte året för loppisen?

- Det är mer och mer av en tradition och ett sätt att främja gemenskapen mellan de som bor här, säger Filip som räknar med kanske mellan 200 och 300 besökare.

En av loppisdeltagarna som hade med sig en del hon hoppades kunna sälja är Caroline Benjaminsson som bor på Underåsgatan.

- För att det är så himla trevligt och för att få visa upp gemenskapen och det gamla goa Gårda, säger Caroline om varför hon är med.

På gårdens gräsmatta finns en grönskande björk och blommande syrener, men på andra sidan bullerplanket är motorvägen bara ett par meter bort.

- Ja, fast jag tycker inte vi störs så mycket. Det här bullerplanket fyller sin funktion och det är en väldigt mysig gård.  

Vad händer då med de här gamla kåkarna framöver?

- Det är fortfarande lite oklart. Men så vitt vi vet så utreder de om man kommer kunna bo här på sikt utifrån alla olika miljöregler och det finns en ny aktör som kommer att ta över, säger Filip.

Och både Filip Laurits och Caroline Benjaminsson vill bo kvar i Gårdas gamla landshövdingehus som idag ägs av Göteborgs kommun. 

- Absolut!

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".