Lägre hyror ska utjämna skillnader

0:58 min

Var tionde lägenhet som byggs ska ha lägre hyra. Det föreslår de rödgrönrosa i Göteborg. 

Minst tio procent av alla hyresrätter som skall byggas framöver ska kosta högst 1000 kronor per kvadratmeter att hyra. För en normalstor trea skulle hyran därmed landa på runt 6000 kronor i månaden.

– Bostad är en rättighet och vi behöver också skapa en jämlik stad. Kombinerar man de här två kan man konstatera att vi har en hel del att göra när det gäller att bygga billiga hyresrätter, säger Daniel Bernmar (V).

Förslaget finns med i den röd-grön-rosa budgeten som presenteras i sin helhet på tisdagen och är en vidareutveckling av det försök med så kallad social housing som redan beslutats i en del av de bostäder som skall byggas i Frihamnen.

– Vi har inte kommit överens om något absolut inkomsttak, men systemet är tänkt att tillämpas vid både privata och allmännyttiga nybyggen.

Det säger miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne.

– Jag tror att vi är först ut med att göra det i stor skala. Både Frihamnsprojektet i sig och sedan att vi gör det i hela staden och använder både allmännyttan och privata aktörer, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).