Axel Josefson (M) och Johannes Hulter (S)
Axel Josefson (M) och Johannes Hulter (S) är båda eniga om att Volvos satsning på Lundby skulle gynna hela staden Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Grönt ljus för nytt Volvo i Lundby

"Det är Volvos behov som styr"
1:41 min

Volvo vill starta ett Campus. Det är vad man vill kalla det framtida Volvo Lundby, där man ska samla huvudkontor, forskning, utveckling och testning. I byggnadsnämndens möte i måndags gav man grönt ljus att gå vidare med planeringen för ombyggnationen.

Axel Josefson är moderat ledamot i nämnden menar att det är Volvos behov som ska styra arbetet framåt.

- Vi i alliansen är väldigt positiva till detta. Fordonsindustrin är otroligt viktig för Göteborg och vi måste kunna ge dom de bästa förutsättningarna för att kunna utveckla sin verksamhet.

På några år vill man bygga om så att man får plats med dubbelt så många anställda, alltså upp mot 10 000, där många ska flyttas in från Arendal, men det kommer också kräva en rejäl utveckling kollektivtrafiken, där bland annat linbanan föreslås landa intill Lundby området. Johannes Hulter, socialdemokraterna och förste vice ordförande i byggnadsnämnden, stämde in i hyllningen av Volvos planer.

- Vi tror att det är otroligt viktigt för Göteborg och det är roligt att Volvo vill gör den lokaliseringen. Det kommer lyfta Göteborg och det kommer lyfta Hisingen.

Trots det så la de rödgröna fram ett yrkande på att även skola och bostäder skulle byggas i samband med ombyggnationen av Volvos campus.

- Vi vill att man ska se över möjligheterna att få in bostäder, förskolor och annan samhällsservice för att vi vill bygga en bland stad där det finns allt möjligt spännande , säger Johannes Hulter (S)

De rödgrönrosa hoppas alltså på att det skulle leda till att även bostäder och skolor byggas i området runt om, något som Volvo sagt nej till. Axel Josefson, Moderaterna igen tycker att man det yrkandet sätter band på byggandet.

- Vi är oroliga för det yrkande man lagt och att man trycker så hårt på på detta. Vi vet att Volvo inte är så intresserade av att bygga bostäder här. Det är olyckligt att låsa upp industri-livet i en viss riktning och jag hoppades på att vi kunde ha en lite mer öppen dialog i den här processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".