Man med en mikrofon
Patrick Rydman Foto: Christopher Busck
SVENSKTOPPEN NÄSTA

Patrick går på djupet med sin låt

Leaving A Memory - Patrick Rydman bidrag 6
4:00 min

Patrick tar upp ett högaktuellt ämne - hur det är att tvingas fly hals överhuvud från sitt hem. 

Patrick Rydman är född och uppvuxen i Floda.

Han har alltid älskat musik och har svårt att låta bli försöka få ljud i ett instrument när han hittat ett.

Musiken tog över i och med att han örjade på musiklinjen på Hvitfeldtska. Han har arbetat heltid som frilansande musiker/sångare/låtskrivare/artist sedan slutet av 90-talet. Han har släppt tre soloplattor, gjort mängder med
musikföreställningar för barn och unga i dans/musik/teaterkollektivet
Big Wind och skapat körperformance med Sångensemblen Amanda.

Patrick har många förebilder från olika håll, bland andra Burt Bacharach/Hal David, Paul Simon, Bill Withers, Joni Mitchell, Paddy McAloon, Sting, Peter Gabriel.

Han gillar också att sjunga jazz, där låtskrivare som George Gershwin, Cole Porter, Rogers/Hart mfl visat var skåpet ska stå och där artister som Frank Sinatra, Ella Fitzgerald och Nina Simone hör till favoriterna.

På senare år har Patrick fokuserat mer och mer på låtskriveri, gärna i samarbete med andra. Svensktoppen nästabidraget  "Leaving a Memory" är skriven tillsammans med Elin-Louise Ahlberg som sådde fröet till låten med raden "How can I know what it means to be free, when that's all I've ever been".

– Jag och Elin-Louise pratade om den maktlöshet vi kände inför flyktingsituationen. Vi ville skriva om det som händer utan att det blev en "pekpinne-låt". Bara det faktum att vi råkar vara födda i den rika världen, i ett land som inte varit i krig i modern tid, gör ju oss otroligt priviligerade, säger han och fortsätter:

– Jag hade bilden på näthinnan av ett bombat Homs. Tanken – att människor reser mot ovisshet och faror, både i form av en färd som kanske går över öppet hav och där man också riskerar att möta en folkstorm som inte tar emot en med öppna armar  – är svår att greppa. Den här låten är ett försök att processa dom här funderingarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".