Spårvagnsföraren Jill
Jill, lika de andra förare P4 Göteborg pratat med, upplever att hot numera ingår i jobbet och att det ökar Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Hotet mot spårvagnsförarna ökar

"Idag är det svårare att se kopplingar"
1:29 min

På fyra år så har hot mot spårvagnsförare fyrdubblats, och förra året så anmäldes 39 fall av hot. Var 12e förare anmälde under 2015 hot eller våld. 

Göteborgs Spårvägar menar att det kommer från att fler anmäler och att mörkertalet minskar. Jill som har jobbat i 12 år som spårvagnsförare märker av att attityden mot förare har förändrats.

- Man får heta en massa saker och det är inte alltid man anmäler det. Det är väl bara om vagnen eller resenärerna blir skadade.  

Antalet anmälningar om hot och våld minskade kraftigt när man tog bort kontanthanteringen hos förarna, men trots det så ökar alltså hoten igen. Utav Göteborgs 640 spårvagnsförare så är det var 12e som anmält hot eller våld 2015. Huvudskyddsombudet Mikael Lyckeklint menar att det är svårt att hitta exakta orsaker till ökningen.

- Det händer båda dagtid och nattid, det är svårt att se kopplingar till vad ökningen beror på.  

2011 anmäldes bara 10 fall av hot, 2015 var anmälningarna fyra gånger fler. En förklaring kan vara att mörkertalet varit större tidigare menar Niclas Olsson, enhetschef för affärsområdet trafik på Göteborgs spårvägar och att fler nu anmäler vad de utsätts för.

- Vi kommer till rätta med mörkertalen då vi fått fler att anmäla och vi försöker jobba mycket mer förebyggande idag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".