Kille framför en basketkorg
Foto: Parastoo Saedi

Rami fann tryggheten i hiphopkulturen

"En positiv kultur i en nedtryckt stadsdel"
6:39 min

16-åriga Rami finner ro på fritidsgården Tyrolen i Tynnered, en miljö ständigt hotad av kommunala nedskärningar. Om man inte hittar honom där får man leta på gården där han bor - platsen där han finner inspiration till sin rap. 

I denna reportageserie kommer vi möta en 16-årig rappare från Tynnered, en breakdansande mamma från Gamlestan, en DJ som jobbar i butik från Rannebergen och en graffitimålare med ett dubbelliv – människor som alla lever i hiphopkulturen i Göteborg.

 Hör historierna som bryter den stereotypiska bilden om guldkedjor och hängiga byxor i en reportageserie om hiphopkultur, som lika mycket är en berättelse om livet, kärleken för kulturen och staden Göteborg.

Fyra personer, fyra stadsdelar, fyra element – en hiphopkultur!

 Vad är rap/MC?

Hiphop är en subkultur som startade i tidigt 70-tal i Bronx, New York. Kulturen karakteriseras genom de fyra vanligaste elementen inom hiphop: DJ, breaking, MC (rap) och graffiti.

Det arrangerades under hiphopens begynnelse block partys (gårdsfester) där ”master of ceremony”, eller förkortningen ”MC” som används inom hiphopkulturen, var diskjockeyns högra hand och hade som uppgift att hålla igång publiken. Denna form utvecklades vidare till att bli en sorts rimmande poesi i takt till musik – något som fick namnet ”rap”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".