en vägg med graffitti
Graffitti målare från USA Foto: MARK RALSTON

Elias kärlek till graffitin övervinner allt

"Att måla graffiti är inte socialt accepterat"
7:30 min

Elias blir tvungen att leva ett dubbelliv på grund av sin passion - graffitin. Att kunna spraya sitt namn över en spårvagn sent på natten kommer med sina påföljder. Hör historien om att mista familjens acceptans, kärleken för graffitin och tankarna bakom att ens livspassion är emot lagen.

 

I denna reportageserie kommer vi möta en 16-årig rappare från Tynnered, en breakdansande mamma från Gamlestan, en DJ som jobbar i butik från Rannebergen och en graffitimålare med ett dubbelliv – människor som alla lever i hiphopkulturen i Göteborg.

Hör historierna som bryter den stereotypiska bilden om guldkedjor och hängiga byxor i en reportageserie om hiphopkultur, som lika mycket är en berättelse om livet, kärleken för kulturen och staden Götebo

Fyra personer, fyra stadsdelar, fyra element – en hiphopkultur!

 Intervjupersonen har önskat att bli anonymiserad och heter i detta avsnitt ”Elias”, i verkligheten heter han något annat. Målningen som görs under inspelningen görs på Röda Stens lagliga vägg.

Vad är graffiti?

Hiphop är en subkultur som startade i tidigt 70-tal i Bronx, New York. Kulturen karakteriseras genom de fyra vanligaste elementen inom hiphop: DJ, breaking, MC (rap) och graffiti.

 Graffiti är den artistiska delen av hiphopkulturen. Graffitimålare kallas för ”writers” (skribenter) som med hjälp av en penna eller sprayburk skriver sitt namn eller alias över diverse ytor i sin stad. Med åren utvecklades konstformen till större målningar som bl.a. ”throw ups” (snabbt gjord graffitimålning på stor yta) och muralväggar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".